Sukobi na Kosovu odlažu Paradu ponosa u Beogradu?

Iz policije tvrde da huligani planiraju da u svim prigradskim opštinama Beograda, pa i većim gradovima u Srbiji, ruše i pale na dan Parade
57 pregleda 0 komentar(a)
parada Beograd, Foto: Danas.rs
parada Beograd, Foto: Danas.rs
Ažurirano: 29.09.2011. 09:08h

Parada ponosa u Beogradu, planirana za 2. oktobar, mogla bi da bude otkazana zbog eskalacije sukoba u sjevernom dijelu Kosova i Metohije i na administrativnim prelazima.

Kako saznaje list "Danas" postoji bojazan da bi tokom Parade ponosa moglo da dođe do nasilja koje će u stvari biti refleksija na moguće nasilje na administrativnim prelazima na sjeveru Kosova i Metohije.

Tokom dana biće održana sjednica Vlade Srbije, a jedna od tema bi mogla biti i Parada, a očekuje se da ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izvjesti članove Vlade o bezbjednosnim aspektima predstojeće parade.

Prema nezvaničnim informacijama lista, održan je sastanak ambasadora EU i predstavnika MUP Srbije, čija je tema bila bezbjednosni rizici njihovog eventualnog prisustva Paradi ponosa.

Kako se saznaje, ambasadori zemalja EU ipak će odluku o njihovom eventualnom pojavljivanju na manifestaciji donijeti na osnovu američke bezbjednosne procjene.

Spremne i demonstracije "Beograd u plamenu"

Kada je riječ o obezbjeđivanju manifestacije, kako se saznaje, ideja je da organizacione jedinice policije, kao što su saobraćajna, kriminalistička, ali i specijalne policijske jedinice, odnosno Protivteroristička jedinica, Specijalna antiteroristička jedinica i Žandarmerija, imaju svoju ulogu pri obezbjeđivanju manifestacije.

Predstavnici Nezavisnog policijskog sindikata u utorak su pozvali članove organizacionog odbora Parade ponosa da odlože ovogodišnju manifestaciju, jer kako tvrde, određene grupe za taj dan pripremaju ne samo napade već i rušilačke demonstracije pod nazivom "Beograd u plamenu".

Oni tvrde da huligani planiraju da u svim prigradskim opštinama Beograda, pa i većim gradovima u Srbiji, ruše i pale na dan Parade.

Kako pišu pojedini mediji, policija i tužilaštvo već danima aktivno pretražuju društvene mreže i internet sajtove preko kojih se učesnicima Parade prijeti. Za obezbjeđenje učesnika Parade ponosa biće angažovano najmanje 5.000 policajaca.

Bonus video: