Kosovo odlaže odluku o datumu pregovora Srbije sa EU

EVROPSKA KOMISIJA ĆE PREPORUČITI DA SRBIJA DOBIJE STATUS KANDIDATA ZA ČLANSTVO U EU
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.09.2011. 19:45h

Evropska komisija želi da ponudi Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u oktobru, ali će preporučiti odlaganje početka pregovora dok Beograd ne poboljša odnose sa Kosovom, prenio je Rojters, pozivajući se na neimenovane diplomate EU.

U godišnjem izvještaju o napretku država koje žele da se pridruže bloku, koji se očekuje sljedećeg mjeseca, Komisija će željeti da nagradi Srbiju za privođenje ratnih zločinaca pravdi ove godine, kazale su diplomate.

Takođe želi da prizna napore koje je Beograd uložio u reformisanje državnih institucija i borbi protiv kriminala i korupcije.

Preporuka na dva dijela?

Međutim, kako navodi Rojters, zabrinutost zbog tenzija sa Kosovom znači da EU nije spremna da pokrene pregovore o članstvu.

„Gotovo sigurno, Komisija će preporučiti da Srbija dobije status kandidata ali će postaviti uslove za početak pregovora,“ rekao je Rojtersu jedan diplomata EU, koji je insistirao na anonimnosti.

Srbija je zahtjev za članstvo u EU podnijela 2009.

Drugi diplomata EU je rekao da bi Komisija svoju preporuku mogla podijeliti na dva dijela.

„Mogla bi početi sa statusom kandidata a odložiti preporuku o datumu početka pregovora“.

Njemačka bi mogla uskratiti podršku?

I ovakva preporuka Evropske komisije bi mogla da naiđe na protivljenje nekih članica EU. Diplomate kažu da bi Njemačka, između ostalih, mogla odbiti da je podrži bez dodatnog napretka oko Kosova.

Druge diplomate kažu i da bi se planovi Komisije mogli promijeniti narednih nedjelja ukoliko se situacija između Kosova i Srbije dodatno pogorša.

Ukoliko se to ne dogodi, od Srbije bi moglo biti zatraženo da ispuni niz posebnih uslova prije nego što vlade EU ponovo razmotre mogućnost pokretanja pregovora, piše britanska agencija.

Ukoliko se to ne dogodi, od Srbije bi moglo biti zatraženo da ispuni niz posebnih uslova prije nego što vlade EU ponovo razmotre mogućnost pokretanja pregovora

Diplomate su kazale da bi jedan od tih uslova mogao biti da pokaže da se u potpunosti primjenjuju rezultati briselskih pregovora o saradnji. Drugi uslovi bi mogli da uključe dodatne reforme u borbi protiv korupcije.

Komisija bi mogla preporučiti, prema mišljenju diplomata, da se procjena izvrši u predstojećim mjesecima, prije narednog izvještaja o napretku za 12 mjeseci, navodi Rojters.

Bonus video: