Kosor: Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije

Premijerka je, povodom godišnjice osnivanja brigade, otvorila Spomen-dom poginulim hrvatskim braniocima
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 17:26h

Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije, izjavila je u Vukovaru hrvatska premijerka Jadranka Kosor, ističući da nikom neće dozvoliti da revidira hrvatsku istoriju, niti da govori da li Hrvatska smije da slavi godišnjicu "Oluje", odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branilaca.

"Nema povlačenja tužbe za genocid, jer mi kao nulto pitanje u razgovorima sa susjedima uvjek postavljamo pitanje nestalih osoba. Još je na popisu zatvorenih i nestalih lica iz 1991. i 1992. godine 999 hrvatskih branilaca i civila i to pitanje moramo riješiti", izjavila je Kosorova na obilježavanju 20. godišnjice osnivanja 204. brigade koja je ujesen 1991. vodila teške borbe za Vukovar.

Govoreći o optužnicama koje su ljetos stigle iz Srbije, a koje su ovih dana uzburkale hrvatsku javnost, Kosor je najavila da je vlada pripremila zakon kojim će označiti odluku o ništavnosti svih pravnih akata i bivše države i bivše JNA.

Ona je izrazila očekivanje da će oko tog zakona, koji će vlada donijeti naredne sedmice i predložiti Hrvatskom saboru, u Saboru biti postignuta saglasnost.

Premijerka je, povodom godišnjice osnivanja brigade, otvorila Spomen-dom poginulim hrvatskim braniocima Borovog naselja i Vukovara na Trpinjskom drumu.

Prisutnima se obratio i posljednji komandant odbrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković, rekavši da je, "pored Srbije, i BiH izvršila agresiju na Hrvatsku".

Bonus video: