Albanci sa juga Srbije traže popisne listiće na svom jeziku

Odluku o bojkotu popisa donela je Skupština albanskih odbornika koju čini 65 predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2011. 11:38h

Albanci iz Preševa, Bujanovca i Medveđe najavili su da će bojkotovati popis stanovništva, koji bi u Srbiji trebalo da počne 1. oktobra, budući da su nezadovoljni time što su listići za popis odštampani na srpskom jeziku i ćirilicom, ali i zato što u listama nisu tačno registrovani povratnici i izbjegla lica.

Kako piše beogradski “Blic”, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Srbije, državnu upravu i lokalnu samoupravu da je u pitanju potpuno neodgovorna inicijativa koja će narušiti interese i nanijeti štetu albanskoj zajednici.

"Popis će biti održan u svim nacionalnim zajednicama na isti način i po istim pravilima"

“Popis će biti održan u svim nacionalnim zajednicama na isti način i po istim pravilima, tj. svi će imati listiće na srpskom jeziku”, navode u Ministarstvu.

Imaju pravo na listiće na maternjem

Međutim, Skender Destani, predsjednik Demokratske unije Preševske doline, kaže za „Blic“ da Albanci, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, imaju pravo na listiće za popis stanovništva na maternjem, albanskom jeziku.

Odluku o bojkotu popisa donela je Skupština albanskih odbornika koju čini 65 predstavnika Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe.

Bonus video: