Zbog genocida u Vukovaru optuženi Vekić, Šeks i Merčep

Vekić, bivši ministar unutrašnjih poslova, pominje se kao drugooptuženi u slučaju ubistva Srba na području Vukovara
116 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.09.2011. 06:51h

Pošto je iz Beograda stigla optužnica, Tužilaštvo u Osijeku podiglo je juče optužnicu protiv Ivana Vekića, Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša i Tomislava Merčepa, zbog genocida na području Vukovara, objavio je portal index.hr.

U optužnici koja je stigla iz Beograda, Vekić, bivši ministar unutrašnjih poslova, pominje se kao drugooptuženi u slučaju ubistva Srba na području Vukovara.

Osim njega, osumnjičeni su i Vladimir Šeks, Branimir Glavaš i Tomislav Merčep, a za zločine je optuženo 45 ljudi.

Vekića je, kako prenosi Index, u utorak posjetio ministar pravde Hrvatske Dražen Bošnjaković, koji mu je ponudio pravnu pomoć.

„Ministar mi je obećao pomoć u okviru zakona i ja sam na tome zahvalan, ali mene ta optužnica lično ne zabrinjava, koliko me brine činjenica da Srbija u miru nastavlja ono što nije uspjela u ratu“, rekao je Vekić.

Bošnjaković je, u međuvremenu, potvrdio da su iz Srbije stigle optužnice kojima Vijeće za ratne zločine beogradskog Višeg suda tereti Šeksa, Glavaša, Merčepa i Vekića za ratne zločine i genocid nad Srbima u Vukovaru.

On je rekao da nedostaje dio dokumentacije, te da ne može detaljnije govoriti o optužnici.

Glavaš počašćen optužnicom

Viši sud u Beogradu je saopštio da je još sredinom jula putem međunarodne pravne pomoći dostavio optužnicu srpskog Tužilaštva za ratne zločine optuženima za genocid nad Srbima u Vukovaru, prenio je B92.

Vekić je istakao da Hrvatska mora da učini mnogo više i da Srbiji u oči kaže: „Ovo možete baciti!“, umjesto što „predsjednika Srbije Borisa Tadića i njegovu svitu gosti i časti po Brionima, pa čak i u Vukovaru.“

Šeks

Potpredsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks izjavio je juče da je ta optužnica nelegitimna i da ne namjerava da je podigne u hrvatskom sudu, dok je Branimir Glavaš rekao da je „počašćen“ optužnicom.

„Ne mislim da dajem legalitet i legitimitet optužnicama i drugim rješenjima zločinačkih sudova zločinačke JNA“, rekao je Šeks za Novu TV.

Šeks je izjavio juče da je ta optužnica nelegitimna i da ne namjerava da je podigne u hrvatskom sudu

„To su sve bijedni pokušaji da se oživi jedna lešina Jugoslavije i jedna propala i odavno pobijeđena politika“.

On je istakao da se radi o neznatno izmijenjenoj optužnici od 10. avgusta 1992. kada je dobio primjerak rješenja Vojnog tužilaštva JNA o otvaranju istrage i određivanju pritvora.

Glavaš, koji u BiH služi kaznu zatvora zbog likvidacija srpskih civila po Osijeku 1991, rekao je da je počašćen optužnicom.

Glavaš pozvao Šeksa da dođe u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost

„Sada ja pozivam Šeksa da ode u Beograd i tamo dokaže svoju nevinost. S obzirom da je nadaleko poznat kao hrabar i visokomoralan čovjek, siguran sam da će on to učiniti već do kraja ove sedmice“, rekao je.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je siguran da Hrvatska neće dopustiti da neko ko nije odgovoran bude suđen i kažnjen za ratni zločin.

„Uvjeren sam da ćemo raščistiti situaciju“, kazao je Josipović u Njujorku gdje učestvuje na sjednici Generalne skupštine UN.

Bonus video: