Srpska policija hapsi bivše "crvene beretke"

Hapšenja bi trebalo da dovedu do otkrivanja političke pozadine ubistva Đinđića, ubijenog 12. marta 2003. godine
501 pregleda 0 komentar(a)
Legija, Crvene beretke, Foto: Crveneberetke.com
Legija, Crvene beretke, Foto: Crveneberetke.com
Ažurirano: 20.09.2011. 19:37h

Srpska policija započela je akciju hapšenja nekadašnjih oficira Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbjednosti MUP Srbije pod sumnjom da su učestvovali u organizovanju pobune crvenih beretki, novembra 2001. godine, piše beogradski "Blic".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je policija privela trojicu bivših pripadnika JSO.

Privedeni su nekadašanji pomoćnik komandanta JSO zadužen za kontraobavještajni sektor, a sada pripadnik Bezbjednosno-informativne agencije Veselin Lečić (51), pripadnik Žandarmerije Mića Petraković (39) i žandarm iz Protivterorističke jedinice Vladimir Potić (37), rekao je Dačić.

Kasnije je uhapšen i Dragoslav Krsmanović (53).

Akciju sprovode operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Kako piše "Blic" ta pobuna bila je uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Komandant tih jedinica je bio Milorad Ulemek Legija koji je osuđen na 40 godina

Otkazali polušnosti i blokirali autoput

Pripadnici JSO su 8. novembra 2001. godine otkazali poslušnost i izašli na ulice.

Komandant tih jedinica je bio Milorad Ulemek Legija koji je osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva Ivana Stambolića, pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi 2000. godina i ubistva Zorana Đinđića.

Razlozi za to su, kako je tada tvrdili komandanti jedinice, bili hapšenje braće blizanaca Banović, Nenada i Predraga, optuženi u Hagu, a "beretke" su zahtjevale da se hitno donese i Zakon o saradnji sa Tribunalom.

Braća Banović, koja su u Srbiji živela sa lažnim dokumentima, uhapšena su na pijaci u Obrenovcu i iste večeri završili u pritvoru u Ševeningenu.

Blizanci su bili optuženi za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

Pobuna je trajala nedjelju dana, a pripadnici JSO su blokirali put kod Vrbasa, ali i autoput u Beogradu kod Centra “Sava”.

Tadašnji ministar policije Dušan Mihajlović je čak napisao ostavku u bazi JSO, koju je “beretkama” predao Čedomir Jovanović.

Pobuna se završila dogovorom sa Vladom Srbije.

Bonus video: