Stan u Rimu jedina kočnica u raspodjeli imovine SFRJ

Na sastanku je razgovarano i o prodaji kompleksa bivše ambasade SFRJ u Bonu i rezidencijalnog stana u Njujorku
70 pregleda 0 komentar(a)
raspodjela imovine SFRJ, Foto: Sarajevo-x.com
raspodjela imovine SFRJ, Foto: Sarajevo-x.com
Ažurirano: 20.09.2011. 16:11h

U Sarajevu je održan 15. sastanak Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) bivše SFRJ.

Zaključeno je da je do 31. avgusta uspješno završena prva faza podjele imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, osim rezidencije u Rimu.

U prvoj fazi podjele imovine, Bosna i Hercegovina je dobila kuću u Vašingtonu i rezidenciju u Mađarskoj, dok u drugoj fazi, za čiju je realizaciju krajnji rok 31. decembar 2011. godine, BiH treba da uđe u posjed ambasade u Otavi, stana u Milanu i rezidencije u Beču, prenosi "Sarajevo-x.com".

Treća faza bi trebala da bude završena 31. avgusta 2012. i u toj fazi BiH treba da pripadnu ambasade u Oslu, Madridu i Ankari, a drugi objekti, koji su predmet sukcesije, biće dogovoreni na sljedećem sastanku Zajedničkog komiteta za raspodjelu imovine diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u Zagrebu.

Prodaja stana u Njujorku i kompleksa u Bonu

Na sastanku je razgovarano i o prodaji kompleksa bivše ambasade SFRJ u Bonu i rezidencijalnog stana u Njujorku. Tražen je prihvatljiv model za prodaju tih objekata, te je usaglašeno da je prethodno potrebno utvrditi početne vrijednosti kompleksa i stana.

Vođeni su i preliminarni razgovori oko nastavka podjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ u regionima Afrike, Latinske Amerike, Kariba, Azije, kao i ostatka Evrope. Dogovoreno je da će na sastanku u Zagrebu svaka od država sukcesora o tome iznijeti utvrđene stavove svoje vlade.

Makedoniji konzularno odjeljenje u Atini

Šef delegacije Makedonije Maja Stojanovska izrazila je zadovoljstvo procesom raspodjele tokom ove godine i radom Ekspertske grupe za umjetnička djela koja bi trebalo da se u narednom periodu sastane u Skoplju.

"Makedonija je u prvoj fazi preuzela ambasadu SFRJ u Kamberi i konzularno odjeljenje u Atini. U narednoj fazi trebalo bi da preuzme stan u Rimu i generalni konzulat u Cirihu", dodala je Stojanovska.

Hrvatskoj stan u Trstu i ambasada u Beču

Sekretar Ministrastva inostranih poslova Hrvatske Petar Uzorinac istakao je da je ta zemlja u okviru prve faze ušla u posjed stana u Trstu i objekta ambasade u Beču.

"Veseli me što je tokom sastanka potvrđeno opredjeljenje da se nastavi raspodjela objekata prema rezuluciji iz Zagreba 2006. godine što za Hrvatsku znači da će preuzeti zgradu ambasade u Lisabonu, te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju. Zadovoljni smo i sa tokom predaje umjetničkih djela", rekao je Uzorinac.

Bez predstavnika Crne Gore

Na sastanku su učestvovale delegacije zemalja nastalih iz bivše SFRJ, koje su predvodili Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH, ambasador Vladimir Ćurguz, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije, Petar Uzorinac, sekretar Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Hrvatske, Maja Stojanovska , šef delegacije Republike Makedonije i Aljaž Gosnar, generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Slovenije.

Bonus video: