Zukorlić: Sandžak je krenuo ka autonomiji

Muftija Muamer Zukorlić ne isključuje ni mogućnost da vlast u Beogradu preduzmu mere kao svojevremeno na Kosovu
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.09.2011. 10:27h

Nakon posljednjeg talasa diskriminacije i represije nad Bošnjacima u Srbiji, Sandžak je definitivno krenuo putem autonomije.

Tako glasi uvod u intervju glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) i generalnog sekretara Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), Muamera efendi-Zukorlića, sarajevskom Dnevnom Avazu.

„Obnavljanje Narodnog vijeća Sandžaka, kao najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka, predstavlja istorijski čin ka stvaranju autonomije i to prije svega u svijesti građana”, kaže glavni muftija IZuS u Srbiji efendija Muamer Zukorlić.

Ne isključujući u tom slučaju mogućnost represivne reakcije Beograda, Zukorlić je u intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu ponovo pozvao međunarodnu zajednicu da u Sandžak pošalje posmatrače.

Muftija Zukorlić je rekao da autonomija neće biti formalno proglašena, ali da će u stvarnosti djelovati ili, kako je rekao, „već djeluje”.

Pozivajući se na odluke Drugog svebošnjačkog sabora, održanog u nedjelju u Novom Pazaru, i na dvije deklaracije koje su tom prilikom usvojene - o diskriminaciji i o preimenovanju Sabora u Narodno vijeće – Zukorlić je najavio zaokret u koncepciji nacionalne politike u Sandžaku, s obzirom na to da se, kako je naveo, prvi put poruke ne šalju Beograd, već Bošnjacima i međunarodnoj javnosti.

„Sandžak je iscrpio sve mogućnosti u pokušajima da apelima prema Beogradu ishoduje promjenu stanja. Jer do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtjev bili ignorisani ili satanizovani”, opisuje ef. Zukorlić.

Autonomija kao stanje svijesti

„Autonomija prije svega treba da bude ostvarana u svijesti Bošnjaka i kapacitetom organizovanja. To nije nešto što će se desiti time što će neko privoljeti Beograd da kaže: ‘evo vam autonomija’.

Do sada su svako naše obraćanje, svaka naša inicijativa ili zahtjev bili ignorisani ili satanizovani

Mogu se očekivati dalji koraci konstruisanja organa Narodnog vijeća. Prije svega Izvršnog vijeća Sandžaka, koje će imati svoje resorne sekretarijate koji će, opet, funkcionisati tako da se neće mnogo osvrtati na to šta Beograd čini i kakve poruke šalje”, opisuje Zukorlić.

„Naša orijentacija jeste kvalitativno ostvarenje autonomije! Onog trenutka kada mi taj kvalitet postignemo, to je više od proglašene autonomije. Zašto? Jer naši resursi, nažalost, nisu država Srbija.

Ona se u slučaju Bošnjaka odnosi neprijateljski. Naši resursi jesu individualni i kolektivni kapacitet sandžačkog čovjeka. Zato će se ostvarenje autonomije desiti u toj formi.

Ne smatramo važnim sam čin proglašenja autonomije

Kada se autonomija desi na taj način, bit će irelevantno prihvata li to režim u Beogradu ili ne. Ne smatramo važnim sam čin proglašenja autonomije. To bi poslužilo beogradskom režimu za novo nasilje i obračun s Bošnjacima i Sandžakom.

Ne želimo im dati taj alibi. Jer, naša orijentacija je potpuno pacifistička i mi ne želimo izazivanje sukoba. Mi znamo da bi u Beogradu htjeli takav alibi i mi to nećemo dopustiti.”

Građanska neposlušnost

Upitan da li bi takav potez, ipak, mogao izazvati represivnu reakciju vrha Srbije, muftija Zukorlić je rekao da, sudeći prema retorici i zagrejanoj atmosferi, ne isključuje takvu mogućnost.

„Mi smo svjesni s kim imamo posla i ništa ne isključujemo”, rekao je on i dodao da su bošnjački ciljevi toliko izvesni da ih ne dovode u pitanje, bez obzira na to, kako je rekao, šta će Beograd preduzeti.

„Kako raste svijest građana Sandžaka, građanska neposlušnost i protesti samo će potvrditi da Beograd nema utjecaja na naše građane, da ovdje nemaju autoritet i da građani Sandžaka nisu lojalni Beogradu.

Odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka

To znači da odluke Beograda neće važiti za građane Sandžaka. Narodno vijeće Sandžaka sada je jedini legitiman organ koji predstavlja građane Sandžaka svih nacija i vjera te ono može donijeti takvu odluku”, izričit je ef. Zukorlić

Muftija Muamer Zukorlić ne isključuje ni mogućnost da vlast u Beogradu preduzmu mere kao svojevremeno na Kosovu: „ Jer, sve mjere koje sadašnji vrh Srbije pravi prema nama, Miloševićev režim pravio je na Kosovu.

S tim da treba napraviti razliku između Beograda nekada i sada u smislu upotrebe sile”, pojašnjava Muamer ef. Zukorlić

Bonus video: