Tadić: Ne prihvatamo kosovske carinike

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da će od međunarodnih zvaničnika tražiti da spriječe prijetnje i unilateralne pokušaje Prištine da na administrativne prelaze sa Srbijom razmjesti kosovske carinike.
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2011. 19:54h

"Za nas je posebno zabrinjavajuće to što su oni koji su spremni na ovakve unilateralne akcije spremni da to učine uz upotrebu sile", rekao je Tadić.

On je dodao da je Priština, i oni koji je podržavaju, odgovorna za razvoj situacije na Kosovu. Tadić je ocijenio da razmještanje kosovskih carinika na administrativne prelaze ne doprinosi miru.

"Na vrijeme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rješenje ni pod kakvim pritiscima", kazao je predsjednik.

Tadić je dodao da to što je Srbija obaviještena o takvim namjerama Prištine o uspostavljanju novog režima na administrativnim prelazima ne znači da prihvata takve namjere.

"Na vrijeme šaljem poruku da nećemo prihvatiti takvo rješenje ni pod kakvim pritiscima", kazao je predsjednik.

Srbija u međunarodnoj zajednici računa na sve koji su privrženi poštovanju vladavine prava, rekao je Tadić i dodao da će u cilju rješavanja tog problema kontaktirati šeficu diplomatije EU Ketrin Ešton, generalnog sekretara Nato i UN.

"Sve međunarodne predstavnike koji se igraju sa mirom i životima ljudi, donošenjem neodgovornih odluka, ne mogu da razumijem - to je vrhunski neodgovorno i opasno, i zato ćemo kroz sve međunarodne institucije preduzeti sve mjere da se ta namjera zaustavi", najavio je Tadić.

UNMIK garantuje neutralnost pečata

Upitan kako to da Beograd priznaje carinske pečate Kosova, a ne prihvata carinike iz Prištine na administrativnim prelazima, Tadić je naveo da UNMIK garantuje neutralnost pečata.

Prema njegovim riječima, prihvatanje pečata iz koga stoji UNMIK ne znači da je Srbija prihvatila nezavisnost Kosova i regulisanje carinskih poslova na administrativnoj liniji.

Predsjednik je ponovio da Kfor ne može da bude "transportna služba" za albanske carinike već da mora da bude u službi mira i bezbjednosti.

"Smatram da je bolje da carine naplaćuju Srbi sa sjevera Kosova. Nadamo se da je moguće naći kompromisno rješenje, a ovo što se sada dešava je pokušaj nametanja unilateralnih rješenja koje nije dogovoreno i nije u skladu sa statusno neutralnim principima KFOR-a i Euleksa koji su na Kosovu da bi obezbijedili mir i vladavinu prava a ne da bi bili servis Prištini", kazao je on.

Predsjednik je ponovio da Kfor ne može da bude "transportna služba" za albanske carinike već da mora da bude u službi mira i bezbjednosti.

Tadić nije odgovorio na pitanje šta će Srbija preduzeti ukoliko na Kosovu opet dođe do incidenata i nasilja, objasnjavajući da ne može da objelodanjuje korake koji će se preduzeti.

Bonus video: