Italija i Grčka apeluju za rješavanje krize u Albaniji

Albanija se nada da će krajem ove godine postati kandidat za prijem u EU, ali dugotrajna politička kriza prijeti da taj proces odloži.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2011. 17:59h

Ministri inostranih poslova Italije i Grčke, Franko Fratini i Stavros Lambrinidis pozvali su danas, na početku posjete Tirani, političke snage da nađu rješenje političke krize u Albaniji.

"Albanski politički lideri moraju da se obavežu da će zajednički raditi i uspostaviti opšti dogovor čiji je cilj ulazak Albanije u Evropsku uniju", izjavio je Fratini.

Albanija se nada da će krajem ove godine postati kandidat za prijem u EU, ali dugotrajna politička kriza prijeti da taj proces odloži.

"Sve zavisi od konkretnih rezultata i sprovođenja značajnih reformi koje prioritetno zahtijeva EU", dodao je šef grčke diplomatije Stavros Lambrinidis.

"Nema vremena za gubljenje, treba zajednički raditi", kazao je on.

Fratini i Lambrinidis danas su u Tirani razgovarali sa premijerom i liderom vladajuće Demokratske stranke Saljijem Berišom, i sa vođom opozicije Edijem Ramom, piše u saopštenju delegacije EU u Tirani.

Dvojica ministara, u pratnji šefa delegacije EU u Tirani, Etorea Sekija razgovarala su i sa predsjednikom Republike Bamirom Topijem, i sa šefom diplomatije Edmondom Hadžinastom.

Od poslaničkih izbora 28. juna 2009. godine čije rezultate opoziciona ljevica ne priznaje, vlast i opozicija bezuspjesno pregovaraju, uprkos evropskom posredovanju.

EU je 2010. godine odbacila zahtijev Albanije da joj da status kandidata za prijem, i pozvala njene političke snage da sprovedu političke i pravosudne reformi koje traži Brisel.

Bonus video: