Bošnjaci pozivaju na proteste ako vlast ne promijeni ponašanje

"Od mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o verskoj validnosti vjeronauke u postojećim okolnostima"
0 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 11.09.2011. 18:34h

Svebošnjački Sabor Sandžaka, koji je pod kontrolom glavnog muftije Muamera Zukorlića, donio je danas "Deklaraciju o diskriminaciji u Sandžaku" kojom se od međunarodnih institucija traži zaštita, a ukoliko, kako se navodi, vlast ne promijeni ponašanje Bošnjaci će biti pozvani na građansku neposlušnost i proteste.

Sabor je usvojio i deklaraciji o preimenovanju Sabora u Narodno veće Sandžaka koje, između ostalog, treba da pripremi sve neophodno za otvaranje kancelarije Sandžaka u Briselu, Vašintonu, Istanbulu i Sarajevu, prenosi Tanjug.

U deklaraciji o diskriminaciji, čiji je tekst dostavljen medijima, Sabor tvrdi da je diskriminacija u Sandžaku prisutna u svim sferama života.

Navodi se da je ''agresija na Islamsku zajednicu 2007. godine bila organizovana s cijem urušavanja osnovnog stožera opstanka Bošnjaka, a napad na islamsku veronauku je označen kao neprijateljski čin koji se sprovodi s ciljem pravoslavizacije muslimanske djece''.

"Od mešihata Islamske zajednice tražimo da pristupi donošenju fetve o verskoj validnosti vjeronauke u postojećim okolnostima. Djelovanje nadležnih ministarstava, školskih uprava i direktora škola protiv islamske vjeronauke neprijateljski je čin prema pripadnicima bošnjačkog naroda", navodi se u Deklaraciji o diskriminaciji.

Za vakufsku (zadužbinsku) imovinu se navodi da predstavlja svetinju i osnov očuvanja duhovnog i kulturnog identita Bošnjaka Sandžaka. Osporavanje postojanja Bošnjačkog nacionalnog vijeća, koje je Bošnjačka kulturna zajednica, lista čiji je nosilac bio Zukorlić, formirala jula prošle godine, doživljava se kao program vlasti s ciljem "slabjenja i eliminacije bošnjackog utizaja i postojanja u Sandžaku".

Sabor je, kako se navodi, opstrukciju akreditacije Internacionalnog univerziteta čiji je, inače, Zurkorlić osnivač, ocijenio kao vraćanje bošnjačke djece i omladine u "mrak neznanja" s ciljem daljeg "porobljavanja pojedinačne i kolektivne svesti".

"Internacionalni univerzitet predstavlja glavni stub slobode i razvoja na području Sandžaka", navodi se u deklaraciji i dodaje da je diskriminacija nad Bošnjacima kroz politiku zapošljavanja u državnim institucijama na stepenu "bezbzobzirnosti i presedana", što predstavlja nepoželjnost bošnjačkog naroda u Srbiji.

Sabor je s toga od Bošnjačke akademije nauke i umetnosti, koja je formirana proljetos u Novom Pazaru, a čiji je Zukorlić generalni sekretar, zatražio da pristupi izradi "programa nacionalnog opstanka bošnjačkog naroda", poručeno je u deklaraciji.

Sabor je donio i Deklaraciju o preimenovanju Svebošnjačkog sabora Sandžaka u Narodno vijeće Sandžaka za čijeg predsjednika je izabran Džemail Suljević.

Vijeće je, kako se navodi, najviše predstavničko tijelo građana Sandžaka, koje će ravnopravno zastupati interese građana u zemlji i inostranstvu i biće popunjeno članovima iz reda Srba i Crnogoraca.

Bonus video: