Prvaci u BiH iz udžbenika uče da ovca daje med, a krava batak

Učenici u BiH iz školskih udžbenika uče da ovca daje med, a krava batak, da je polarni medvjed šumska životinja, a puž veselo proljećno biće.
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2011. 11:24h

Sporni udžbenici izdavača Nam čak služe i kao reklamni prostor pa se u njima reklamiraju slatkiši Nutela i Smoki, pišu Nezavisne novine.

Članovi Udruženja izdavača udžbenika skrenuli su pažnju na niz grešaka u spornim udžbenicima.

U udžbeniku za prvi razred postavljeno je pitanje koje proizvode daju konj i zec. Od učenika se traži i da dopune ko sjedi na stolicama, i to na crtežu na kojem nema ni jedne stolice ili da odgovore kreću li se pješaci pravilno na crtežu na kojem nije nacrtan ni jedan pješak, a sabraćajni znakovi postavljeni su nasred vozne trake.

Navodi se da je do ove tragikomične situacije došlo zbog višegodišnjeg favorizovanja jednog izdavača u Federaciji BiH. Naime, iz udžbenika izdavačke kuće Nam trebali bi da uče učenici prvog, drugog i trećeg razreda u čak 80 posto škola iz četiri kantona u FBiH.

Nezadovoljni zbog favorizovanja te izdavačke kuće iz udruženja osam izdavača udžbenika i nastavnih sredstava upozorili su na čitav niz nepravilnosti u udžbenicima.

Izdavači, recenzenti i autori zbog grešaka će biti sankcionisani tek ako se promijene pravila koja iduće nedjelje treba da dogovori Koordinacija ministara obrazovanja.

"Predložiću da se zbog grešaka udžbenici skinu s liste odobrenih. U slučaju ovce koja daje med, pogriješio je izdavač jer u rukopisu tog udžbenika ovoga nije bilo", rekao je Damir Mašić, ministar obrazovanja FBiH.

Dodao je da će izbor recenzenata ubuduće biti transparentniji pa će ih birati kantonalna ministarstva ili će udžbenike pregledati pedagoško-prosvjetni zavodi.

Ubuduće će biti odobravana dva udžbenika za isti razred i isti predmet, umjesto po deset, a svaki će pregledati savjetnici ministra obrazovanja.

Nekorumpiranim učiteljima ministar obećao zaštitu

Iz Udruženja osam izdavača udžbenika kažu da je stanje ovakvo zbog korupcije i tvrde da su direktori i nastavnici kupljeni za jedan parfem, a krivca vide u Ministarstvu obrazovanja FBiH.

I sam ministar obrazovanja FBiH kaže da vjeruje da je bilo malverzacija, stoga je pozvao nastavnike da prijave slučajeve korupcije i obećao im zaštitu. Istakao je da se dosad još niko nije javio i dodao da mu nije jasno kako niko "nema petlju" da prijavi korupciju.

Direktor tuzlanske izdavačke kuće Nam, Sevlid Hurtić, tvrdi da je riječ o podvalama i da nije moguće korumpirati 5000 učitelja. Demantovao je i optužbe da iza njega stoji stranka i vjerska zajednica, pišu Nezavisne novine.

Bonus video: