Pacoli: Gabon priznao Kosovo; Jeremić: Gabon nije priznao Kosovo

Republika Gabon priznala je nezavisnost Kosova, saopšteno je iz kabineta prvog zamjenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija, srpska diplomatija tvrdi suprotno.
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2011. 16:10h

Prema saopštenju, to je zamjeniku premijera koji je na turneji po Africi, u Gabonu saopštio jedan od najviših zvaničnika te države.

Prema tvrdnjama kosovskih vlasti, to je 82. zemlja koja je priznala Kosovo.

Jeremić: Kosovo nudilo novac u zamjenu za priznanje

Ministar spoljnjih poslova Srbije Vuk Jeremić ocijenio je danas da je poslije izjave potpredsjednika Vlade Kosova Bedžeta Pacolija „postalo jasno” da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo.

Početkom godine Kosovo je objavilo da je Gvineja Bisao priznala Kosovo. Beogradski mediji juče su prenijeli Pacolijevu izjavu za prištinski Bota Sot da će institucije Gvineje Bisao privesti kraju proces priznavanja Kosova.

Jeremić je novinarima u pauzi Foruma Srbija-Evropska unija u beogradskom hotelu Hajat kazao da je sada očigledno da Gvineja Bisao nije priznala Kosovo.

Ministar je naveo da je „na mnogo mjesta, naročito u Africi” tamošnjim funkcionerima nuđen novac kako bi se promijenio stav tih država o Kosovu.

„To je sada potvrđeno na nekoliko mjesta”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, u jednoj zemlji je u toku zvanična istraga protiv visokog zvaničnika zbog sumnje da je primio novac kako bi Kosovo bilo priznato.

„Ovakve izjave Pacolija pokazuju da on pokazuje znake nervoze jer njegova kriminalna djelatnost počinje da se otkriva”, rekao je ministar.

Počasni konzul Srbije tvrdi da Gabon za sada nije priznao Kosovo

Počasni generalni konzul Srbije u Gabonu rekao je danas da ta afrička država nije priznala Kosovo, ali da će nadležne institucije razmatrati taj predlog.

Momo Radunović je u telefonskoj izjavi agenciji Beta rekao da mu je dostavljena odluka Savjeta ministara Gabona o tome da će nadležne institucije te države odlučivati o zahtjevu za priznanje Kosova.

Radunović je dodao da se u dokumentu navodi da će razmatranje stava prema Kosovu početi po zahtjevu međunarodne zajednice da se prizna nezavisnost Kosova.

Konzul je naveo da Gabon za sada nije priznao Kosovo.

Suprotno je danas saopštio kabinet prvog zamjenika premijera Kosova Bedžeta Pacolija.

Nekadašnji ambasador SFR Jugoslavije u Gabonu Čedomir Štrbac rekao je agenciji Beta da ne bi bilo dobro po srpske interese da Gabon prizna Kosovo jer diplomatija ove zemlje cijenjena na afričkomn kontinentu.

"Takođe, Gabon je zemlja koja nam je tradicionalno naklonjena, a imali smo i zavidne poslovne veze", rekao je Štrbac.

Pacolijev kabinet je danas saopštio da je Republika Gabon priznala nezavisnost Kosova i da je to zamjeniku premijera koji je na turneji po Africi, u Gabonu saopštio jedan od najviših tamošnjih zvaničnika.

Bonus video: