Van Rompej uvjerio Jahjagu da Kosovo ima evropsku budućnost

Atifete Jahjaga dobila je isti protokolarni tretman, kao i bilo koji predsjednik neke zemlje, iako pet zemalja u EU nije priznalo državnost Kosova
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2011. 13:27h

Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga dobila je uvjeravanja predsjedavajućeg Evropskog savjeta, Hermana Van Rompeja, da je i njena zemlja, baš kao i svaka druga u regionu, ima evropsku perspektivu.

Van Rompej je pohvalio dogovor Beograda i Prištine o carinskom pečatu i katastarskim knjigama, postignut prošlog petka.

Rekao je i dodao da se radi o "značajnom koraku u unapređenju odnosa u regionu, kao i prema slobodnom kretanju roba u skladu sa evropskim vrijednostima i standardima."

Van Rompej je rekao da se slična rješenja moraju naći i za telekomunikacije, pitanja električne energije i učestvovanje Kosova na međunarodnim skupovima.

Kosovska predsjednica Jahjaga, sa svoje se strane snažno založila za nastavak dijaloga.

"Dijalog i kooperacija u skladu sa standardima EU su jedini put, a Srbija i Kosovo treba da, kao dobri susjedi, pomažu jedni drugima na evropskom putu", rekla je Atifete Jahjaga koja je u prvoj zvaničnoj posjeti EU u funkciji predsjednika svoje zemlje.

Upitana o ideji podjele Kosova, odgovorila je da je za nju ta ideja neprihvatljiva, jer bi bila "nehumana i protivna istoriji".

Atifete Jahjaga dobila je isti protokolarni tretman, kao i bilo koji predsjednik neke zemlje, iako pet zemalja u EU nije priznalo državnost Kosova.

Bonus video: