Titova udovica, Jovanka Broz: Privrženost Rusiji je mana Srba

Jovanka je rekla da je Tito cijelu svoju karijeru posvetio očuvanju Jugoslavije jer je taj region prečesto služio kao klanica i bio je odlučan da svom narodu obezbijedi bolji život
373 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2011. 20:07h

U depeši poslatoj iz ambasade SAD u Beogradu 2009. godine, prenose se detalji razgovora otpravnice poslova Dženifer Braš sa udovicom Josipa Broza Tita.

U depeši koju je objavio sajt Vikiliks, navodi se da Jovanka Broz posjeduje enciklopedijsko znanje o svjetskim događajima, da je oštrouma i vrlo harizmatična.

U razgovoru koji je trajao sat i po, napala je Ruse - rekavši da ih Tito nikada nije volio, Slovence – koji nikada nisu bili posvećeni jugoslovenskoj ideji, te one koji su zaslužni za njeno stavljanje u kućni pritvor prije 32 godine i time negirali da je ona Titov nasljednik.

Sastanak u ambasadi je organizovao i njemu prisustvovao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić, jedini čovjek koji je, po mišljenju Jovanke Broz, sposoban da vodi Srbiju.

Navodi se da je to bio prvi sastanak Titove udovice sa jednim stranim diplomatom od kada je stavljena u kućni pritvor 1977. godine.

Jovanka je nedavno ponovo došla u žižu javnosti, prvo u intervjuu sa Ljajićem u „Politici“, a potom u popularnoj vikend emisiji gdje je pokazala gledaocima bijedu u kojoj živi u posljednjih više od 30 godina. Sljedeće pojavljivanje u medijima bilo je povodom dobijanja lične karte i pasoša, prvi put nakon što su joj lična dokumenta oduzeta 1977.

Jovanka je iznenadila Ljajića i otpravnicu time što je razgovor počela rečenicom da je njen otac bio američki državljanin. Rekla je da je on proveo 25 godina kao fizički radnik u SAD i za to vrijeme se samo dva puta vratio da vidi Jovanku i njena dva brata.

Otkrila je da se najrađe sjeća prijema kod Džona F. Kenedija mjesec prije nego što je ubijen. Rekla je da je sa suprugom u to vrijeme provela 12-13 dana u SAD-u. Ona je naglasila i da je uživala i kod predsjednika Ričarda Niksona i da je to bila njena posljednja državna posjeta prije pritvora.

Slovenci i zavjere

Titova udovica je istakla tokom razgovora da je zavjeru za njeno pritvaranje skovao tadašnji član slovenačkog komunističkog Predsjedništva Stane Dolanc. Dolanc i tadašnji general Ljubičić su se plašili da ona planira da naslijedi Tita.

Dodala je da je tada bio „trend“ da supruge uspijevaju zahvaljujući muževima i da je njena lična popularnost ukazivala da bi bilo „logično“ da naslijedi Tita, mada, kako tvrdi, ona sama nikada nije manevrisala u cilju takvog ishoda.

O teoriji Dobrice Ćosića da su Tito i Edvard Kardelj predviđali raspad Jugoslavije nakon njihove smrti, Jovanka je negirala da je to bio Titov plan.

O teoriji Dobrice Ćosića da su Tito i Edvard Kardelj predviđali raspad Jugoslavije nakon njihove smrti, Jovanka je negirala da je to bio Titov plan.

Rekla je da je on cijelu svoju karijeru posvetio očuvanju Jugoslavije jer je taj region prečesto služio kao klanica i bio je odlučan da svom narodu obezbijedi bolji život.

Složila se, međutim (na Ljajićevo iznenađenje), da je to bio Kardeljev plan.

„Slovenci nikad nisu bili posvećeni Jugoslaviji”, rekla je. „Bilo im je dosta da budu podanici Austrije, Italije, ali im je uskoro dosadilo da budu dio Jugoslavije”. Jovanka je rekla da je Tito često imao oštre riječi za Kardelja, podsjećajući ga da slovenački proizvodi imaju tržište samo u Jugoslaviji, da nijesu konkurentni na sjeveru – u Austriji, Italiji, Švajcarskoj.

Antisrbin je bio Kardelj

Jovanka je kazala da Tito nije bio antisrbin, iako mu je majka bila Slovenka, a otac Hrvat.

Aleksandar Ranković je smijenjen 1967. zato što je uhvaćen kako prisluškuje Titov kabinet i rezidenciju, podsjetila je Jovanka.

„Tito se uvijek žalio da je Ranković otišao predaleko u špijuniranju”. Kardelj je, sa druge strane, bio antisrbin i često savjetovao Tita da je mala Srbija dobra za Jugoslaviju. „Tito bi mu samo rekao da ućuti”, rekla je Jovanka.

Na konstataciju otpravnice da se Srbija našla u nezgodnom položaju kada je morala da dočeka ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva „na komemoraciji“ povodom pomoći sovjetske armije u oslobađanju Beograda, kazala je da Rusi preuveličavaju svoju ulogu.

Udovica Josipa Broza je kazala da je ponašanje sovjetske vojske nakon rata zadavalo Titu veliku glavobolju.

Sovjeti su se ponašali kao okupatorska sila u Jugoslaviji, „što je bilo ponižavajuće s obzirom na to da smo sami sebe oslobodili”. Kazala je da je Beograd bio „pun sibirskih i centralnoazijskih pljačkaša, koji su mislili da mogu da siluju naše partizanke“.

Situacija je postala toliko loša da je jugoslovenski ambasador u Rusiji Milovan Đilas morao da traži od Staljina da naredi trupama da ne siluju jugoslovenske žene”, na šta je Staljin odgovorio „muškarci ko muškarci, ratovali su i moraju dati sebi oduška”.

Jovanka je ustvrdila da su Tito i ostali jugoslovenski komunisti koji su boravili u Rusiji prije Drugog svjetskog rata bili već razočarani u sovjetsku verziju komunizma i da Titu nije trebalo puno da napusti Kominternu i kaže „ne“ Sovjetskom Savezu 1948.

Rekla je da misli da je Staljinu laknulo kada je Tito napustio Kominternu jer ga je smatrao mogućim rivalom u pretendovanju na položaj šefa međunarodnog komunističkog pokreta. „Narod ovdje nema pojma šta znači imati posla sa Rusima”, rekla je Jovanka, što je ocijenila kao manu Srba.

Organizovala sam susret Tita i Draže u Kninu

Na pitanje šta misli o rehabilitovanju Draže Mihajlovića i drugih četnika i njihovih simpatizera, Jovanka je rekla samo „oni su izgubili“.

Ispričala je da je tokom rata organizovala dva sastanka između Tita i Mihajlovića, jedan u njenom selu u Kninu.

„Pričali su i spavali jedan pored drugog na slamaricama“, rekla je Jovanka. Sljedećeg jutra, međutom, Titov cio krug saradnika bio je skoro potpuno izbrisan kada je dignut u vazduh most kojim su prolazili. Jovanka je rekla da je jasno da su Mihajlović i četnici iskoristili pregovore kao strategiju za uklanjanje Tita i da nakon toga više nije bilo pregovora.

Jovanka je kazala da je veoma pažljivo pratila američke izbore i da je veliki fan predsjednika Obame.

Takođe je impresionirana načinom na koji se ophodi prema prvoj dami. „Molim Vas, prenesite mu moju poruku”, rekla je Jovanka, „da mu čestitam na izboru za predsjednika, ali da bi trebalo da zna da jedna bivša prva dama živi u bijednim uslovima u Beogradu”.

Gledajući u Ljajića, Jovanka je rekla, „kada bi samo Srbija imala političara kao što je on, bili bismo nešto, ali je Ljajić trenutno jedina svijetla tačka na srpskoj političkoj sceni”.

Bonus video: