Josipović: Hrvatska je dobar partner svima u regionu

Hrvatski predsjednik je večerašnji susret sa Napolitanom u Puli ocijenio “jednim malim korakom za veliku priliku zajedničkog život u Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2011. 14:46h

Uoči susreta s italijanskim predsjednikom Đorđom Napolitanom večeras u Puli, hrvatski predsjednik Ivo Josipović uporedio je procese pomirenja Hrvatske sa Italijom i Srbijom, istakavši da je Hrvatska dobar partner svima koji žele pomirenje.

U razgovoru za “Novi list”, Josipović je rekao da je ponosan što se Hrvatska, nakon svega što se dogodilo na prostoru bivše Jugoslavije, nalazi u središtu, kao dobar partner svima u regionu koji žele pomirenje.

“Ujedno sam zbog promijenjenih istorijskih i političkih okolnosti uvjeren da će za proces pomirenja s našim istočnim susjedima biti potrebno daleko manje vremena”, rekao je Josipović, istakavši da je taj proces u korist i za dobro “i njima i nama”.

Josipović je kazao da će Hrvatska i Italija poštovati Osimske sporazume, podsjetivši da je prilikom Napolitanove posjete Zagrebu u julu ove godine Italija napokon prihvatila da joj Hrvatska plati 35 miliona eura odštete.

"Ta isplata još nije realizovana, ali ne sumnjam da su naši odnosi došli do nivoa s koga taj problem može biti vrlo brzo riješen. Uostalom, ima li ijednog razloga da sumnjamo u Napolitanove riječi", rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je večerašnji susret sa Napolitanom u Puli ocijenio “jednim malim korakom za veliku priliku zajedničkog život u Evropi.

Bonus video: