Aleš: Gadafi finansirao Mesića, Miloševića, Sarkozija, Berluskonija

Aleš je za Večernji list rekao da te informacije potvrđuju dokumenti koje su pobunjenici pronašli u zgradi Gadafijeve obavještajne službe
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2011. 10:38h

Predsjednik libijske Republikanske stranke za demokratiju i pravdu Farag Abu Aleš rekao je da raspolaže informacijama da je Moamer Gadafi finansirao predizbornu kampanju bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, ali i režim Slobodana Miloševića.

Farag Abu Aleš je u intervjuu za zagrebački Večernji list rekao da te informacije potvrđuju i dokumenti koje su pobunjenici pronašli u zgradi Gadafijeve obavještajne službe u Tripoliju.

Zagrebački dnevnik navodi da se među tim dokumentima nalaze i oni o Gadafijevom finansiranju francuskog predsjednika Nikole Sarkozija, italijanskog premijera Silvija Berluskonija, američkog diplomate Dejvida Velča, ali i mnogih drugih poznatih imena iz javnog i političkog života na Zapadu.

Iz dokumenata je vidljivo i da je Gadafi cijelo vrijeme finansijski podržavao režim Slobodana Miloševića, navodi Večernji list pozivajući se na predsjednika libijske Republikanske stranke.

"Stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Pouzdano znam za Gadafijevo finansiranje vašeg bivšeg predsjednika Mesića", rekao je Farag Abu Aleš upitan ima li dokaze za ove teške optužbe i kvalifikacije. On je dodao da je Mesić bio jedini političar iz neke demokratske države koji je javno podržavao Moamera Gadafija.

Stjepan Mesić je, međutim, negirao te tvrdnje ocijenivši da nemaju veze sa zdravim razumom. On je za Hrvatsku radioteleviziju izjavio da su izvještaji njegovih kampanja dostupni javnosti i da se iz njih jasno vidi ko ga je finansirao.

"Jasno je da Gadafi nije taj koji će finansirati demokratiju u Evropi. Kome to pada na pamet", upitao je Mesić, koji je najavio tužbu protiv autora teksta.

Galerija

Bonus video: