Podignuta prva optužnica protiv Iva Sanadera

Sanader je optužen da je u martu 1995. godine uzeo 3,7 miliona kuna (oko 500.000 eura) mita, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2011. 12:16h

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala podigala je prvu optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera.

Optužnica je vezana za slučaj Hipo banke, a Sanader je optužen da je u martu 1995. godine uzeo 3,7 miliona kuna (oko 500.000 eura) mita, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Na pitanja istražilaca odbio je da odgovara i na saslušanju u vezi s agencijom Fimi medija, preko koje je iz državnih preduzeća i ministarstava "isisano" više od 100 miliona kuna (13,6 miliona eura), pri čemu je Sanader jedan od 16 osumnjičenih

Taj iznos mu je isplaćen nakon što je zaključen ugovor o kreditu između te banke i Vlade Hrvatske u iznosu od 140 miliona austrijskih šilinga. Sanader je za sebe pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 3,7 milijuna kuna - tvrdi tužilaštvo.

Sanader je nakon što ga je Austrija izručila 18. jula, u zatvoru Remetinec dao iskaz oko svoje uloge u aferi Hipo banke, odbijajući da odgovara na pitanja istražilaca Kancelarije.

Na pitanja istražilaca odbio je da odgovara i na saslušanju u vezi s agencijom Fimi medija, preko koje je iz državnih preduzeća i ministarstava "isisano" više od 100 miliona kuna (13,6 miliona eura), pri čemu je Sanader jedan od 16 osumnjičenih.

Slično je bilo i na jučeranjem saslušanju oko navodnog davanja mita od 10 miliona eura koje mu je dao direktor mađarske kompanije MOL Žolt Hernadi, kako bi toj kompaniji prepustio upravljačka prava u naftnoj kompaniji INA.

Mađarske vlasti odbile su zahtjev Hrvatske da se sasluša Hernadi, obrazlažući to ugrožavanjem državnih interesa i predložile da one same pokrenu postupak nakon što im Hrvatska da dokumentaciju.

Bonus video: