Kosorova: "Oluja" otvorila put ka demokratiji u Srbiji

Premijerka je izjavila da se Hrvatska zalaže za njegovanje dobrosusjedskih odnosa, ali da hrvatska vlada nikad neće prihvatiti miješanje u svoju unutrašnju politiku
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2011. 06:43h

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor rekla je danas, komentarišući reakciju predsjednika Srbije Borisa Tadića zbog njene posjete Kosovu, da smatra da se tu ne radi o diplomatskom ratu, ali je srpskom predsjedniku uputila niz kritika.

Ona je novinarima na Korčuli izjavila da se Hrvatska zalaže za njegovanje dobrosusjedskih odnosa, ali da hrvatska vlada nikad neće prihvatiti miješanje u svoju unutrašnju politiku.

"Mi imamo pravo raditi na projektima za koje mislimo da su važni i činjenica je da kada se govori o Kosovu, da ga je Hrvatska priznala i ako imamo svoj ekonomski interes dodatno jačati ekonomsku saradnju s Kosovom onda ćemo to i činiti", naglasila je Kosorova, prenose hrvatski mediji.

Hrvatska podržava evropski put susjeda

Ona je, međutim, ponovila da će Hrvatska i dalje podržavati evropski put svih susjeda, pa tako i Srbije.

Komentarišući Tadićeve oštre izjave zbog njene nedavne posjete Kosovu, Kosorova je rekla da je zanimljivo da o njenom nedemokratskom ponašanju govori osoba koja je prošle godine tražila zabranu proslave "Oluje" iako je ona "za svakog Hrvata i Hrvaticu i građanina Hrvatske od posebne važnosti".

"Ove godine je (Tadić) govorio o oružanom sukobu na prostoru Hrvatske, ali nije govorio istinu o istorijskim činjenicama. Ovde se nije radilo o oružanom sukobu, već je Hrvatska bila žrtva Miloševićeve velikosrpske agresije, a tenkovi su iz Beograda krenuli razarati Vukovar", ukazala je ona.

Hrvatska je akcijom "Oluja" pomogla da se otvore demokratski procesi u Srbiji

Kosorova je dodala da "Tadić istovremeno ne vidi ništa loše u tome da njegov ministar u vladi polaže vijenac na grob Slobodana Miloševića, tiranina i krvoloka, koji je odgovoran za Srebrenicu, za razaranje u Hrvatskoj i BiH i za druge zločine".

Prema njenim riječima, Hrvatska je akcijom "Oluja" pomogla da se otvore demokratski procesi u Srbiji.

Hrvatska premijerka posjetila je nedavno Kosovo, a nakon te posjete uslijedile su oštre reakcije vodećih političara Srbije, među kojima i predsjednika Borisa Tadića i šefa dilomatije Vuka Jeremića.

Zbog reakcije Beograda Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske izrazilo je protest Ambasadi Srbije u Zagrebu.

Bonus video: