Nova dokapitalizacija: Za NLB još 400 miliona

U ovoj dokapitalizaciji bi država mogla ponovo da učestvuje samo ako dobije dozvolu Evropske komisije
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.08.2011. 11:13h

Nova ljubljanska banka (NLB) će iduće nedjelje objaviti drugu dokapitalizaciju ove godine, i to u visini od 250 do 400 miliona eura.

Zbog zahtjeva Banke Slovenije da banke podignu nivo kapitala, Novoj ljubljanskoj banci u kojoj država ima većinski udio, ne pomaže nedavna dokapitalizacija, prenosi B92, koji dodaje da je druga kapitalizacija pokazatelj da ona prva nije dala očekivane rezultate.

U prvoj dokapitalizaciji od 250 miliona eura većinu novca je uplatila država, a sada planirda da nove dionice proda po 116 eura, kolika je bila njihova cijena i u prvoj dokapitalizaciji marta ove godine.

U ovoj dokapitalizaciji bi država mogla ponovo da učestvuje samo ako dobije dozvolu Evropske komisije, koja joj je prvi upliv tretirala kao državnu pomoć koja se u EU dozvoljava samo kao izuzetak.

U NLB do sada uloženo 321 miliona eura

Slovenački mediji već neko vrijeme pišu da ni ovih dodatnih 250 miliona eura ne bi bilo dovoljno za NLB koja pokušava da sa državom postigne dogovor o dokapitalizaciji u visini od čak 400 miliona.

Slovenačka država je, od 1996. godine do danas, sanacijama i dokapitalizacijama u NLB uložila već milijardu i 312 miliona eura.

NLB banka posluje i u Crnoj Gori.

U dokapitalizaciji NLB-a država će moći ponovo da učestvuje samo ako dobije dozvolu Evropske komisije

Bonus video: