Merkel poručila Srbiji: Odnos sa Kosovom je uslov za EU

Srpski predsjednik Boris Tadić je kazao da je to pitanje „veoma kompleksno“, ali da njegova zemlja ne namjerava da „unese novi konflikt u EU“
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2011. 19:26h

Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je boravila u posjeti Beogradu, poručila je Srbiji da mora normalizovati odnose sa Kosovom ako želi da uđe u Evropsku uniju.

Srpski predsjednik Boris Tadić je kazao da je to pitanje „veoma kompleksno“, ali da njegova zemlja ne namjerava da „unese novi konflikt u EU“, prenio je BBC.

Merkelova je prvi zapadni lider koji je posjetio Srbiju od kada je u maju uhapšen Ratko Mladić.

EU bi trebalo sljedeće sedmice da bude posrednik u novim pregovorima između Srbije i Kosova.

Kancelarka je ranije, u Hrvatskoj, kazala da će njena poruka Srbiji glasiti: „Da biste nam se pridružili za stolom... morate nešto da uradite za uzvrat“.

Pošto je stigla iz susjedne Hrvatske, koja bi trebalo da 2013. uđe u EU, Merkel se osvrnula i na aktivnosti Euleksa.

„Ako Srbija želi da postigne status kandidata, ona bi trebalo da nastavi dijalog i ostvari rezultate u tom dijalogu, omogući Euleksu da radi u svim djelovima Kosova, ukine paralelne strukture i ne stvara nove“, naglasila je.

Kancelarka je ranije, u Hrvatskoj, kazala da će njena poruka Srbiji glasiti: „Da biste nam se pridružili za stolom... morate nešto da uradite za uzvrat“.

„Jedan od preduslova za Srbiju je Kosovo, da se normalizuju odnosi između tih država“.

Srbija je posvećena mirnom rješenju

Srpski lider je zatražio od njemačke kancelarke da pokuša da shvati situaciju na zapadnom Balkanu.

„Srbija je posvećena pronalaženju mirnog rješenja. Želimo da nastavimo dijalog i pronađeno trajan kompromis“, rekao je Tadić, dodavši da Srbija takođe želi da sačuva „svoje principe i svoj integritet“.

„Biću jasan. Suočavamo se sa veoma kompleksnim pitanjem sa Kosovom. Srbija nema iluzija da bi mogla unijeti konflikt u EU“.

Njemačka kancelarka je rekla da nije sporno da je rješavanje pitanje Kosova dug proces, ali da ne bilo fer prema Srbiji da se pristupni pregovori privedu kraju, a da tek onda EU kaže, „sad nam je palo na pamet da imamo problem Srbije s Kosovom“.

„Zato bolje da danas rješavamo teška pitanja nego da ih odlažemo za sjutra“, rekla je Merkel, prenijela je agencija Beta.

Srbija je dio zapadnog mejnstrima

Srbija planira da kasnije ove godine zvanično dobije status kandidata za EU i datum početka pristupnih pregovora.

„Duboko smo uvjereni da smo ispunili ili ćemo ispuniti u narednih nekoliko nedjelja sve kriterijume za status kandidata. Smatramo da status kandidata nije dovoljan imajući u vidu naše aspiracije. Želimo datum za početak pregovora, jer tada će biti učinjen sudbonosni korak i neće biti moguća revizija evropskog političkog procesa u Srbiji“, rekao je Tadić.

Njemačka je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova 2008. i otvoreno kritikuje odbijanje Beograda da prihvati razlaz.

Njemačka je bila jedna od prvih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova 2008. i otvoreno kritikuje odbijanje Beograda da prihvati razlaz.

Velika delegacija preduzetnika bila je u pratnji Merkelove u nadi da će povećati već značajne njemačke investicije u Srbiji.

Njemačke kompanije, među kojima i Simens, imaju velike fabrike u Srbiji, a postoje planovi da se one dalje prošire.

Sveukupno, ocijenio je dopisnik BBC-ja iz Beograda, posjeta njemačke delegacije je znak da je Srbija sve više dio evropskog mejnstrima i da Zapad drži ispruženu ruku.

Galerija

Bonus video: