"OD VAS ZAVISI"

Merkel: Dužnička kriza neće uticati na Zapadni Balkan

Problemi dužničke krize u nekim članicama Evropske unije (EU) neće uticati na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta
Angela Merkel, Foto: Beta
Ažurirano: 26.02.2019. 01:45h

"Mi smo svim zemljama Zapadnog Balkana otvorili perspektivu da postanu članice EU i to zavisi isključivo od toga da li ispunjavaju uslove. Nećemo dozvoliti da druge zemlje stoje pred vratima zato što neke zemlje (EU) imaju problem s dugovima", rekla je Angela Merkel u intervjuu Hrvatskoj-radio televiziji.

Ona je dodala da se "radi o toma da, na primer, Srbija razumno sarađuje s Kosovom, radi se o tome da je BiH potrebna vlada i radi se o tome da Makedonija riješi spor oko imena s Grčkom".

"To su sve zadaci koji moraju biti ispunjeni, ali to nema nikakve veze s tim što, na primjer, Grčka, Portugal i Irska imaju problema i da zbog toga drugima oduzmemo perspektivu", rekla je njemačka kancelarka.

Ona je rekla da će, između ostalog, prenijeti poruku da se Zagreb aktivno zauzme da zemlje koje još nijesu daleko otišle u procesu evrointetrgacija, na primjer BiH, ostvare napredak, kao i da sukob Srbije i Kosova ne eskalira.

Njemačka kancelarka dolazi sjutra u Hrvatsku, poslije čega će kasno uveče stići u Beograd.