Ratko Mladić prebačen u bolnicu i operisan

Haški Tribunal je danas negirao da je optuženi Ratko Mladić odveden u bolnicu Bronovo, i saopštio da Mladić "nije napustio" sudski pritvor u Ševeningenu
97 pregleda 0 komentar(a)
mladic, Foto: Rojters
mladic, Foto: Rojters
Ažurirano: 18.08.2011. 20:03h

Generalu Ratku Mladiću, koji je u pritvoru haškog Tribunala pod optužnicom za genocid u BiH, u srijedu je operisan bruh, potvrdio je juče agenciji Beta pouzdan izvor u Hagu.

„Operisana mu je hernija (bruh). Potom se javio supruzi i rekao da se dobro osjeća“, rekao je taj izvor.

Haški tribunal je juče negirao da je optuženi general odveden u bolnicu Bronovo i saopštio da Mladić „nije napustio“ sudski pritvor u Sheveningenu.

„Izvještaji da je Mladić u bolnici Bronovo nisu tačni. Mogu potvrditi da on nije napustio zatvorski kompleks u Sheveningenu“, saopštila je u pisanoj izjavi predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

Jelačićeva je ukazala da, u skladu sa pravilima Tribunala, ne može objaviti detalje o zdravlju bilo kojeg od optuženih u pritvoru.

Ona je ponovila da Tribunal „omogućava svim optuženima najbolju moguću zdravstvenu zaštitu i medicinski tretman kada je to potrebno“.

Član tima odbrane Miloš Šaljić je za B92 rekao da je Mladiću u srijedu operisan bruh i da je ta operacija ranije više puta odlagana, ali da je na kraju morala da bude izvedena prije statusne konferencije pred Haškim tribunalom i početka suđenja.

Prve informacije su ukazivale da je haški optuženik prebačen u holandsku bolnicu „Bronovo“, koja brine o zdravlju članova kraljevske porodice Holandije, a gdje je do sada pregledano i liječeno više optuženih iz pritvora Tribunala.

Mladić bi pred sudije Tribunala trebalo da izađe 25. avgusta, u raspravi o stanju u postupku.

Istog dana kada je Mladić iz pritvorske jedinice odveden u bolesničku sobu, Haškom tribunalu je stigao predlog tužilaštva da se jedinstvena optužnica protiv bivšeg komandanta Vojske Republike podijeli na dva dijela i da se održe dva odvojena suđenja.

Kao jedan od razloga za to navedene su „nepredviđene okolnosti u slučaju pogoršanja Mladićevog zdravlja“.

Bonus video: