ZA KRAĆI POSTUPAK

Mladiću prvo da sude za Srebrenicu

Procjenjuje se da bi tužilaštvo dokazni postupak po optužnici za Srebrenicu završilo u roku od jedne godine
0 komentar(a)
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ratko Mladić, Foto: Rojters
Ažurirano: 17.08.2011. 20:50h

Tužilaštvo Suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije zatražilo je juče da se optužnica protiv Ratka Mladića podijeli u dva dijela kako bi se ubrzalo suđenje i tako osiguralo izricanje presude ovom generalu u godinama, javila je agencija Rojters.

Tužilac je predložio da se, ako pretresno vijeće prihvati razdvajanje, suđenje najprije odvija po optužnici za Srebrenicu, zatraživši istovremeno da joj se doda zločin u Bištini, opština Šekovići, koji sudija nije potvrdio u maju ove godine, prilikom donošenja odluke o izmjeni optužnice.

„Time što bi se prvo sudilo za Srebrenicu, bila bi maksimalno povećana vjerovatnoća okončanja suđenja i donošenja presude“, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

„Tužilaštvo je razmotrilo nekoliko opcija za vođenje postupka protiv Mladića. Faktori koji su uzeti u obzir su njegovo hapšenje u kasnijoj fazi rada tribunala, potreba da se obezbjedi pravda za žrtve, težnja da suđenje započne što je moguće ranije, kao i potreba da se napravi plan za slučaj da se Mladićevo zdravstveno stanje pogorša”, navedeno je u podnesku glavnog tužioca Serža Bramerca.

Tužilac je istakao da bi, u postojećim uslovima „razdvajanje optužnice i vođenje dva odvojena suđenja bilo u najboljem interesu pravde“.

U podnesku se napominje da tužilac nema informacija da bi Mladićevo zdravstveno stanje moglo omesti pripreme ili njegovo učešće na suđenju, ali da bi, s obzirom na njegove godine, trebalo imati na umu mogućnost da bi se njegovo zdravlje moglo pogoršati.

Procjenjuje se da bi tužilaštvo dokazni postupak po optužnici za Srebrenicu završilo u roku od jedne godine.

Haški tribunal je bio na meti kritika zbog dužine postupaka nakon što je suđenje bivšem jugoslovenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću trajalo više od četiri godine i 2006. je okončano njegovom smrću u pritvoru bez izrečene presude.

Preporučujemo za Vas