Nakon barikada: Na pečatu nije pisalo "Carina Republike Kosovo"

Kako prenose prištinski mediji, Staviljeci je rekao da su pečat na kojem piše samo "Carine Kosova" priznale sve države Evropske unije
0 komentar(a)
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
KFOR Jarinje, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.08.2011. 16:28h

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci izjavio je da na njihovom pečatu nikada nije ni pisalo "Carina Republike Kosovo", javlja Beta.

Kako prenose prištinski mediji, Staviljeci je rekao da su pečat na kojem piše samo "Carine Kosova" priznale sve države Evropske unije i druge evropske zemlje, sem Srbije i Bosne i Hercegovine.

Zamjenica premijera Kosova Mimoza Kusari Ljilja izjavila je za Radio Slobodna Evropa, komentarišući predloge srpske strane o dva pečata za Carinu Kosova, da je to pitanje bilo najlakše riješiti u tehničkim pregovorima između Prištine i Beograda, ali da je srpska strane politizovala taj problem.

U Prištini ističu da je uvoz robe porijeklom iz Srbije u potpunosti zaustavljen i zabranjen

"Radilo se o scenariju koji je bio najlakše rješiv, ali je nepotrebno komplikovan od strane Srbije i BiH, do toga da je došlo do njegove politizacije. Sada kada su se počele osjećati posljedice (reciprociteta), sada se pokušava naći izlaz iz nastale situacije, koja je neprihvatljiva za Kosovo", kazala je Kusari-Ljilja.

U Prištini ističu da je uvoz robe porijeklom iz Srbije u potpunosti zaustavljen i zabranjen i da je u velikoj mjeri onemogućeno da ona ilegalnim putevima ulazi na Kosovo.

Istovremeno, prema istraživanjima koje je izvršilo Udruženje preduzetnika Kosova, za 20 odsto je povećana proizvodnja i prodaja domaćih proizvoda, dok se roba koja se do sada uvozila iz Srbije sada uvozi iz susjednih zemalja i država regiona.

Bonus video: