Zeri: EU predlaže specijalnu autonomiju za sjever Kosova

Uočivši da je nemoguće integrisanje sjevera Kosova, međunarodni predstavnici rješenje problema vide u davanju specijalnog statusa, odnosno neke forme autonomije sjevernim opštinama
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2011. 11:48h

Međunarodni predstavnici predložili su kosovskim institucijama da obezbijede specijalni status za sjeverni dio Kosova, naveli su diplomatski izvori za prištinski dnevnik "Zeri", koji dodaje da je i Beograd upoznat sa prijedlogom.

Uočivši da je nemoguće integrisanje sjevera Kosova, međunarodni predstavnici kao adekvatno rješenje problema vide u davanju specijalnog statusa tom dijelu Kosova.

Izvori "Zeri" naveli su da su zemlje Evropske unije u koordinaciji sa drugim faktorima "otvorile tu temu sa kosovskim zvaničnicima".

Prijedlog zemalja EU bi sačuvao granice Kosova a istovremeno će zadovoljiti i Beograd

"Nemamo još ništa za javnost iako su razgovori o toj temi međunarodnih i kosovskih zvaničnika u toku.

Taj prijedlog bi sačuvao granice Kosova a istovremeno će zadovoljiti Beograd davanjem specijalnog statusa, neku formu autonomije sjevernim opštinama" rekao je taj izvor.

Sjeverne opštine bi specijalnim statusom imale veća ovlašćenja i neku formu samouprave. Izvor je dodao da je i Beograd informisan oko tog pitanja "i da se očekuju reakcije obije strane".

Jedan od visokih predstavnika vladajuće Demokratske partije Kosova Džavit Haliti je posljednjih dana navodio da "međunarodni predstavnici daju signale za davanje neke forme specijalnog statusa sjeveru Kosova".

Međutim, vlada Kosova je navela da se razgovori na tu temu ne vode. "Djelovaćemo samo na bazi Ahtisarijevog paketa i Ustava Kosova", rekao je zamjenik premijera Hajredin Kuči.

Mekgafi je rekao da će nastaviti da se radi za uvođenju mirnih promjena na sjeveru Kosova, uključujući i stvaranje jedne nove opštine - Sjeverne Mitrovice

Portparol Međunarodne civilne kancelarije Andi Mekgafi rekao je da će ta kancelarija nastaviti da radi za uvođenju mirnih promjena na sjeveru Kosova, uključujući i stvaranje jedne nove opštine - Sjeverne Mitrovice.

"Naš rad je u potpunosti zasnovan na prijedlogu Ahtisarija koji ima načela o decentralizaciji i koji specifično fokusira potrebe i zabrinutosti srpske zajednice na Kosovu" rekao je Mekgafi.

Predstavnici opozicije na Kosovu smatraju da je vlada Kosova i ranije dala signale da je spremna da prihvati specijalni status za sjeverni dio Kosova.

"Vlada Kosova je prošle godine poslala signal da je spremna da prihvati specijalni status. Premijer je u junu 2010. rekao da su za sjever potrebna kreativne i nove ideje.

To pokazuje da postoji određeni projekat za davanje autonomije sjeveru Kosova", rekao je generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Burim Ramadani.

Galerija

Bonus video: