Tadić osudio izjavu Jadranke Kosor o akciji "Oluja"

Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je danas osudio izjavu premijerke Hrvatske. Kosor: "Mi smo upravo pobjedom u toj akciji skršili zube tiraninu Miloševiću"
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 17:34h

Predsjednik Srbije Boris Tadić najoštrije je danas osudio izjavu premijerke Hrvatske Jadranke Kosor koja se zahvalila generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za

komandovanje hrvatskom vojnom akcijom "Oluja", koja je dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine.

"Smatram da je veoma važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostepeno osuđeni, nalaze u Hagu", naveo je Tadić u saopštenju iz kancelarije srpskog predsjednika.

On je kazao da izjava Jadranke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa Srbije i Hrvatske koje pokušavaju da svoju saradnju podignu na viši nivo "poslije teških sukoba" iz posljednje decenije prošlog vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, a "koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta".

Tadić je ocijenio da se nikada ne smiju veličati ratni zločinci i istakao da "predstavnici demokratske države Srbije, koja je sarađujući sa Haškim tribunalom isporučila 46 optuženih za ratne zločine, nikada to nisu činili".

"Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za osnov veličanje onih koji su počinili ratne zločine. To je vrlo neodgovorna politika", zaključio je Tadić.

Kosor:Bilo je opasno ne reagovati na Tadićev zahtjev o Oluji

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor danas je u Kninu izjavila da je bilo opasno prećutati prošlogodišnji zahtjev srpskog predsjednika Borisa Tadića da se ne proslavlja operacija "Oluja".

Kosor je to rekla komentarišući jučerašnju izjavu potpredsjednika Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca da je "zabrinjavajuće i opasno" njeno upućivanje pozdrava generalima Gotovini i Markaču s proslave Dana pobjede.

"Mislimo da je bilo izuzetno opasno prošle godine ne reagovati, a bilo je malo nas koji smo reagovali, na zahtjeve iz Srbije predsjednika Tadića da ne smijemo slaviti pobjednicku operaciju 'Oluja', da ne smijemo slaviti oslobođenje Hrvatske od velikosrpske agresije", rekla je Kosor, a prenosi agencija Hina.

"To je bilo opasno, kao što je bilo opasno i veličanje četništva - toga se isto treba sjetiti upravo u to vrijeme - i naravno Draže Mihajlovića", rekla je hrvatska premijerka novinarima osvrćući se na izjavu Milorada Pupovca iz SDSS-a, koji je koalicioni partner HDZ-a.

"Mi smo upravo pobjedom u toj akciji skršili zube tiraninu Miloševiću, ali i omogućili našim susjedima da otvore širom vrata demokratiji", kazala je Kosor, dodavši da su to činjenice.

Ona je rekla i da hrvatska vlada čini sve u zaštiti "digniteta Domovinskog rata i operacije kakva je bila Oluja" i ponovila da ta zemlja "nikome neće dopustiti da revidira" istoriju Hrvatske.

Upitana da li je pozdravljanje generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Kninu bilo predizborni potez jer ih godinama nije spominjala ni pozdravljala, Kosor je odgovorila da je to "slabo pamćenje" i podsjetila da je ona "jedini visoki državni funkcioner koji je posjetio te generale u Hagu".

Pupovac je juče za Dnevnik hrvatske Nove TV rekao da je "vrlo zabrinjavajuće i opasno kada se nepravosnažno osuđene osobe, koje su optužene za najteže ratne zločine, pozdravljaju na takvom mjestu i u takvoj prilici".

Bonus video: