Josipović: Srbi i Hrvati će jednog dana zajedno slaviti godišnjicu "Oluje"

Zajednički ćemo obilježavati "Oluju" onog trenutka kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i "Oluje"
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 11:10h

Vjerujem da će doći dan kada će i Hrvati i Srbi u Kninu obilježiti pobjedu Hrvatske, kad ćemo zajedno položiti cvijeće na spomenik svim nevinim žrtvama rata, i Hrvatima i Srbima.

Sigurno, treba još vremena da se to dogodi, ali dogodiće se" izjavio je Ivo Josipović, predsjednik Hrvatske, u intervjuu "Jutarnjem listu", koji prenosi beogradski "Blic".

"Jutarnji list" piše da je "činjenica da dan oslobođenja Knina, dan koji Hrvati obilježavaju kao najvažniji i jedini stvarni državni praznik, među brojnim hrvatskim Srbima izaziva, blago rečeno, nelagodu, a često i najgorča moguća osjećanja".

"Oluja" je za veliku većinu Hrvata i hrvatskih građana istorijski dan, dan u kojem je Hrvatska vratila svoju teritoriju, samopoštovanje i ukinula okupaciju.

"Oluja" je otvorila vrata slobodi i demokratiji, razvoju Hrvatske u zemlju evropskih standarda. Moramo razumjeti Srbe koji žale za svojim stradalim rođacima i prijateljima.

Oni tuguju kao što i Hrvati tuguju za svojim stradalima. Zajednički ćemo obilježavati "Oluju" onog trenutka kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i "Oluje", kad obje strane budu razumjele tugu drugih, kad jednako budemo osuđivali svaki zločin" izjavio je Josipović "Jutarnjem listu".

Hrvatski predsjednik je uvjeren da je pomirenje Hrvata i Srba moguće i da je to "dugoročna pretpostavka našeg razvoja", ali napominje da većinu Hrvata i Srba u Hrvatskoj ne treba posebno miriti.

Bonus video: