čarls kroford:

Đinđić je Britancima ponudio šansu da uhapse Mladića

Jedan američki oficir kaže: „On je bio u vojnom kompleksu u Beogradu i imali smo tačnu lokaciju. Dali smo Đinđiću obavještajne podatke, ali su oni procurjeli
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 20:29h

Ono što nije tako poznato je da je pokojni premijer Srbije Zoran Đinđić Britancima ponudio šansu da uhvate Mladića, piše Gardijan i citira bivšeg britanskog ambasadora u BiH Čarlsa Kroforda

„Te noći kada je Milošević poslat u Hag, 2001, Srbi su nas pozvali da pošaljemo tim da uhapsi Mladića, rekavši da misle da znaju gdje je“, kazao je Kroford, koji je tada već radio kao britanski ambasador u Beogradu.

„Moj zaključak, kao čovjeka na terenu, bio je da to nije mudro. Proslijedili smo ponudu Londonu, naravno. Međutim, to bi značilo da agenti SAS-a odmah pođu avionom. Mislio sam da nije ispravno dovoditi britanske vojnike u opasnu situaciju gdje nisu mogli biti sigurni šta se dešava i kome se može vjerovati“.

"Amerikanci su govorili da imamo posla sa gomilom primitivaca"

Jedan američki oficir kaže: „On je bio u vojnom kompleksu u Beogradu i imali smo tačnu lokaciju. Dali smo Đinđiću obavještajne podatke, ali su oni procurjeli“.

Nemoj ga hapsiti ako ne naiđeš na njega

Gardijan u opširnom tekstu o hvatanju ratnih zločinaca na Balkanu piše o ljetu 1996, nekoliko mjeseci nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Karadžić je mogao da se vozi po Bosni, pređe četiri međunarodna kontrolna punkta, nonšalantno mahne vojnicima NATO na straži, koji na osnovu naređenja koje je izdavala nervozna vlada Bila Klintona – samo što nisu bili spriječeni da preduzmu akciju.

„Pravila ratovanja su praktično glasila: Nemoj ga hapsiti ako ne naiđeš na njega“, prisjeća se Čarls Kroford, koji je tada bio ambasador Velike Britanije u Bosni. „Za sve što je podrazumijevalo skretanje s puta čak deset metara, smatralo se da izlazi iz okvira uobičajenih dužnosti“.

Amerikanci lako prevagnuli

U aprilu 1996, prije nego što je poslat u Sarajevo za ambasadora, Kroford je prisustvovao jednom sastanku u Forin ofisu, čija tema nije bila da li uhapsiti Karadžića već treba li njegovoj stranci dozvoliti da učestvuje na predstojećim postdejtonskim izborima.

„Britanci i Evropljani su raspravljali o zabrani plakata Karadžića i Mladića za jesenje izbore, govoreći da je to veoma teško“, kaže Kroford. „Smatrao sam da je to užasno. Evropljani su pokazivali zabrinjavajuću slabost, strahujući da će oštar odnos biti kontraproduktivan. Amerikanci su govorili da imamo posla sa gomilom primitivaca a mi smo imali 70.000 vojnika. Amerikanci su lako prevagnuli u tom sporu“.

Preporučujemo za Vas