Josipović: Moramo razumjeti Srbe koji žale za svojim stradalima

Josipović je Oluju ocijenio kao istorijski dan u kome je Hrvatska vratila svoju teritoriju i samopoštovanje i prekinula okupaciju
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.08.2011. 15:25h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas da treba razumjeti Srbe koji žale za svojim bližnjima stradalim u operaciji Oluja i dodao da će Hrvati i Srbi u Hrvatskoj moći zajedno da obilježavaju taj događaj "kada Srbi prihvate istorijsku istinu o uzrocima rata i Oluje".

Josipović je uvjeren da je pomirenje Hrvata i Srba moguće, jer je to, dugoročno gledano, pretpostavka razvoja Hrvatske.

"Moramo razumjeti Srbe koji žale za svojim stradalima. Oni tuguju kao što i Hrvati tuguju za svojima", kazao je Josipović za Jutarnji list.

Prema njegovim riječima, pripadnici dva naroda zajednički će obilježavati vojnu operaciju “onog momenta kad Srbi prihvate političku i istorijsku istinu o uzrocima rata i Oluje, kad obje strane budu razumjele tugu drugih i kad jednako budemo osuđivali svaki zločin".

Josipović je naveo da, bez obzira na to što će u dijelu građana uvijek postojati određena razlika u odnosu prema istorijskim dogadjajima, vjeruje da će doći dan kad će Hrvati i Srbi u Kninu obilježiti pobjedu Hrvatske.

On je Oluju ocijenio kao "istorijski dan u kome je Hrvatska vratila svoju teritoriju i samopoštovanje i prekinula okupaciju, pri čemu su otvorena vrata slobodi i demokratizaciji i razvoju Hrvatske u zemlju evropskih standarda".

Ocjenjujući da je u odnosima Hrvata i Srba rat kod mnogih ostavio teške traume, Josipović je dodao da može da razumije da ti ljudi teško prihvataju globalno pomirenje, ali da stvari idu naprijed i da je vidljiva razlika izmedju današnjeg stanja i ne tako davne prošlosti.

Bonus video: