Najduži most u Evropi koji se gradi u Srbiji se testira prvim automobilima

Zamjenik direktora projekta Slobodan Mitrović kaže da po količini betona može da se napravi stambeno poslovni kompleks od recimo 65.000 kvadrata
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.08.2011. 12:05h

Novi most na Dunavu kod Beške danas se testira prelaskom prvih automobila, najavilo je Ministarstvo za infrastrukturu Srbije. Otvaranje najvećeg mosta koji se trenutno gradi u Evropi očekuje se na jesen.

Srpski ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić juče (5.8.) je kazao novinarima da će testiranje mosta trajati oko mjesec dana, nakon čega će u septembru biti pušten u saobraćaj.

Mrkonjić je kazao da će polovinom septembra za saobraćaj biti otvorena čitava dionica punog profila autoputa na sjevernom kraku Koridora 10 kroz Vojvodinu, čiji je dio i most "Beška".

Izgradnja mosta “Beška” najveći je i najkomplikovaniji građevinski poduhvat za posljednjih nekoliko decenija u Srbiji. Prvi put u istoriji, Srbija će imati šest traka autoputa od Beograda do Horgoša.

Najveći most u Evropi

Novi most preko Dunava, u blizini Novog Sada, dugačak je 2,2 kilometra i najduži je most preko Dunava u Evropi, a po silueti se ne razlikuje od susjednog starog mosta.

Most se nalazi na putnom pravcu E-75, na autoputu od Novog Sada ka Beogradu.

Gradnja mosta "Beška" počela je 2008. godine i paralelno su građeni i pristupni putevi u dužini od oko tri kilometra.

Ugovorena vrijednost radova za izgradnju mosta je 33,7 miliona eura, što se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. Konačna vrijednost investicije zbog dodatnih radove biće poznata naknadno.

U most je ukupno ugrađeno više od 60.000 kubnih metara betona, 9.100 tona armature i 47,6 kilometara kablova za utezanje. U izgradnji je učestvovalo više od 250 radnika. Zamjenik direktora projekta Slobodan Mitrović kaže da po količini betona može da se napravi stambeno poslovni kompleks od recimo 65.000 kvadrata.

Prvi ekološki most

Ovo će biti i prvi ekološki most u Srbiji, jer se pored njega gradi bazen sa prečistačima, gdje će se slivati zagađena voda sa mosta i pristupnih puteva.

Koliko god neobično zvučalo, u Srbiji se trenutno gradi najviše mostova u Evropi.

Kada se završe svi započeti projekti, Srbija će imati čak 13 mostova preko Dunava.

Bonus video: