Helsinški komiteti zemalja regiona Srbiju vide kao faktor nestabilnosti

Bosna i Hercegovina i Crna Gora stalni su taoci namjera vlasti u Beogradu
77 pregleda 0 komentar(a)
Slobodan Franović, Foto: Arhiva Vijesti
Slobodan Franović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.08.2011. 09:53h

Predsjednici Hesinških komiteta Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine su na sastanku u Mostaru ocijenili da je Srbija i "danas glavni faktor nestabilnosti u regionu".

"Političke strukture u Srbiji i danas sprovode iste ciljeve u promijenjenim okolnostima, što se direktno reflektuje na cio region, u prvom redu na Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru", rečeno je na forumu, prenosi B92.

Dodaje se da "vlasti u Beogradu danas drugim sredstvima pokušavaju postići ciljeve deklarisane u vrijeme režima Slobodana Miloševića".

Tokom susreta u Mostaru konstatovano je da ni Haški Tribunal, čiji je prvenstveni cilj trebalo da bude uspostavljanje povjerenja putem sankcija za poočinjene zločine, nije ispunio svoj zadatak

"Takva politička djelovanja predstavljaju prijetnju za sve zemlje u regionu", upozorava predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Bosna i Hercegovina i Crna Gora stalni su taoci takvih namjera vlasti u Beogradu, bez čije prećutne podrške, kako je rečeno, ni destruktivne snage u BiH ne bi mogle tako dugo da vode politiku razgradnje državnih institucija i blokade neophodnih političkih procesa.

Predsjednik Helsinškog komiteta u Hrvatskoj Ivan Zvonimir Čičak vjeruje da je za nastavak politike Miloševićevog režima odgovorna i međunarodna zajednica, koja nema strategiju niti konzistentnu politiku prema regionu Balkana.

Predsjednik Helsinškog komiteta Crne Gore Slobodan Franović navodi da je "pod uticajem destruktivnih političkih djelovanja iz Srbije i Crna Gora, koja se ni pet godina nakon sticanja nezavisnosti nije uspjela otrgnuti iz ruku političkih centara iz Beograda".

Tokom susreta u Mostaru konstatovano je da ni Haški Tribunal, čiji je prvenstveni cilj trebalo da bude uspostavljanje povjerenja putem sankcija za poočinjene zločine, nije ispunio svoj zadatak.

Dokaz za to je i činjenica da se u većini balkanskih regija, uprkos svim procesima, optuženi i osuđeni zločinci i dalje veličaju kao nacionalni heroji.

Bonus video: