Vučić o napadima u Siriji: Bolno podsjećanje, ne treba da se miješamo

"Politika vojne neutralnosti, politika u kojoj se uzdate 'u se, i u svoje kljuse', je jedina politika koju možemo da vodimo jer politika 'biti na strani jačeg', ne mora da znači da smo na strani morala i pravde", rekao je Vučić
76 pregleda 3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2018. 16:39h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je komentarišući napade SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji rekao da to "za nas predstavlja bolno podsjećanje na period kroz koji smo prošli".

"Mi smo mala zemlja, ne treba da se miješamo. Za sve nas koji smo stariji od 18, 19 godina ovo predstavlja bolno podsjećanje na period kroz koji smo prošli", rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i da u igri velikih sila ne treba da se miješa, ali da je svima jasno šta građani Srbije osjećaju.

Napad je, rekao je predsjednik, pokazao nekoliko stvari.

"Politika vojne neutralnosti, politika u kojoj se uzdate 'u se, i u svoje kljuse', je jedina politika koju možemo da vodimo jer politika 'biti na strani jačeg', ne mora da znači da smo na strani morala i pravde", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je rekao da je politika koju je Srbija ustanovila o vojnoj neutralnosti takva da razumijemo svoje mjesto u svijetu.

"Mi smo mala zemlja, brojčano mali narod, moramo sa svima da razgovaramo i da pokušamo da imamo partnerski i, s kim je moguće, prijateljski odnos, da čuvamo svoju zemlju i izbjegavamo svaku mogućnost za ovakav scenario, ne samo u našoj zemlji nego i u regionu", rekao je Vučić.

On je istakao i da udari koji su sinoć sprovedeni pokazuju i da živimo u svijetu koji je prožet strahovitim sukobima i da se zbog vojnih i političkih interesa začas mogu stvoriti krizna žarišta.

"Takvu atmosferu nismo imali od Drugog svjetskog rata, iako mene mnogo više podsjeća na atmosferu pred Prvi svjetski rat. Ne tvrdim da će bilo šta od toga biti jer su interesi i razorna moć svih strana užasno veliki. Naše je da izvučemo pouke i zemlju pozicioniramo na dobar način, da obezbijedimo sigurnost za naše građane i na tome radimo svakog dana", kazao je predsjednik Srbije za RTS.

Dodaje da sve što se danas dešava pokazuje koliko je važno da razumijemo da mir i stabilnost nisu nešto što je zauvijek dato.

"Jedan dan ratovanja može da vas vrati desetine godina unazad", rekao je Vučić.

Navodi da je Srbija opredijeljena za mir i stabilnost.

"Imamo u posljenjih 25 godina najveći trend rasta, ali ne možemo da se vratimo na 1989. godinu kada je u pitanju BDP, što pokazuje koliko smo godina vraćeni unazad, ne samo svojom krivicom, ali i nerazumijevanjem svjetskih prilika i svega što se oko nas dešava. Važno je pokazati oprez, smirenost i odgovornost i čini mi se da ljudi danas mnogo bolje razumiju moje riječi od juče, a koje su mogli da čuju i od kancelarke Angele Merkel, a to je – mir i stabilnost gotovo po svaku cijenu", poručio je predsjednik Srbije.

"Kina i Njemačka vode mudru politiku"

Odgovarajući na pitanje kako će napadi uticati na pažnju SAD i Evrope na region, Vučić je citirao riječi bugarskog premijera Bojka Borisova.

"Imate pet mjesta, jedno je Južna Koreja, jedno Sirija, zatim odnosi Grčke i Turske, a posljednja dva na Balkanu", rekao je predsjednik Srbije.

Navodi da je Kina mudrom politikom prigrlila, pritisnula, pa opet prigrlila Kim Džong Una da bi otjerala opasnost iz svoje blizine.

"Očigledno su uspjeli u tome, jer se ponašaju mudro i pametno", naveo je Vučić.

Istakao je da i Njemačka vodi mudru politiku, ali da je za nas važno da smo razumjeli kako razarajuće mogu biti posljedice bilo kakvog sukoba.

"Dok to ne vidite sve je na priči i emocijama. Važno je da insistiramo na tome, da mir čuvamo, zemlju razvijamo i da nam najbolje vijesti budu CTF, fabrika u Pančevu ili 'Simens' u Kragujevcu, da se radujemo novim investicijama i boljem životu i da razumijemo da ne može da bude sve po našem, ali da svojom većom ekonomskom snagom i boljim pozicioniranjem obezbijedimo da Srbija ima zasluženo i poštovano mjesto u svijetu", rekao je predsjednik Srbije.

Bonus video: