NUNS traži rehabilitaciju Ćuruvije, Lukovića i Jankovića

Vlasnik i urednik "Dnevnog telegrafa", Ćuruvija, ubijen je 11. aprila 1999. godine, dok je njegov kolega novinar Zoran Luković uhapšen 15. avgustva 2000.
101 pregleda 0 komentar(a)
ćuruvija, Foto: Beta/AP
ćuruvija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.08.2011. 13:06h

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je danas da je Višem sudu u Beogradu podnijelo zahtjev za rehabilitaciju novinara Slavka Ćuruvije, Zorana Lukovića i Srđana Jankovića, koji su prije 12 godina osuđeni na po pet mjeseci zatvora, piše beogradski "Blic".

Trojica urednika i novinara, podsjeća NUNS u saopštenju, osuđeni su 8. marta 1999. godine po tužbi tadašnjeg potpredsjednika Vlade Srbije i direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovana Bojića.

Ćuruvija, Luković i Janković optuženi su i osuđeni zbog novinskog teksta objavljenog 5. decembra 1998. u listu "Dnevni telegraf", u kome se Bojić indirektno dovodi u vezu sa ubistvom Aleksandra Popovića, ljekara u toj zdravstvenoj ustanovi. Presuda je postala pravosnažna u jeku NATO bombardovanja.

Vlasnik i urednik "Dnevnog telegrafa", Ćuruvija, ubijen je 11. aprila 1999. godine, dok je njegov kolega novinar Zoran Luković uhapšen 15. avgustva 2000. i upućen na izdržavanje kazne u Padinsku Skelu.

Iz zatvora je pušten 21. oktobra, na osnovu pomilovanja rješenjem tadašnjeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića.

Novinar Srđan Janković iselio se u Crnu Goru, gdje i danas živi i radi.

Bonus video: