NATO šalje dodatne vojnike na Kosovo

U sjedištu NATO nezvanično je rečeno da su u pitanje dodatne jedinice veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika, inače stacioniranih u bazama NATO u Njemačkoj
0 komentar(a)
Kosovo, Foto: Beta
Kosovo, Foto: Beta
Ažurirano: 02.08.2011. 12:13h

NATO je saopštio da je upućena "pomoć" u ovom trenutku angažovanim snagama Kfora zaduženim za očuvanje bezbjednosti na Kosovu.

To je saopštila portparolka NATO Karmen Romero, koja je objasnila da je naredbu o tome izdala komanda NATO u Napulju na zahtjev zapovjednika Kfora Erharda Bilera.

"Do raspoređivanja ovih dodatnih vojnika u sastavu Kfora doći će narednih dana", rekla je Romero novinarima u Briselu.

U sjedištu NATO nezvanično je rečeno da su u pitanje dodatne jedinice veličine jednog bataljona od oko 700 vojnika, inače stacioniranih u bazama NATO u Njemačkoj.

Romero je podvukla da su u pitanju samo trupe koje treba da pomognu već raspoređenim snagama na tačkama gdje je nužno da se uz pojačane napore zajamči bezbjednost.

Ona je ukazala da razlog nije nikakvo pogoršavanje situacije na Kosovu i objasnila da je riječ samo o pomoći već razmještenim trupama koje imaju zadatke na drugim stranama i potrebno je da se odmore.

Karmen Romero je u izjavi agenciji Beta posebno željela da podvuče da NATO djeluje nepristrasno, statusno neutralno i da ne sprovodi politiku vlade u Prištini.

U sastavu Kfora trenutno ima blizu 6.000 vojnika.

Kriza na sjeveru Kosova je počela 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Romero je naglasila da će, kada je riječ o problemima na Kosovu, "Kfor podržati jedino sporazum postignut uz saglasnost obje strane".

Bonus video: