Tači i Jahjaga obišli specijalce: O granicama nema pregovora

Na sjednici Savjeta za bezbjednost, Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbjednosnim agencijama, policijom, bezbjednosnim snagama i obavještajnom službom
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.08.2011. 20:19h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da je suvereno pravo Republike Kosovo da kontroliše svoje granice.

„O tome (granicama) se ni sa kim ne može razgovarati, već sarađivati. U tome vidim i mandat misije Kfora i Euleksa na očuvanju mira i stabilnosti i sprovođenju reda i zakona na Kosovu“, izjavila je Jahjaga u obraćanju pripadnicima Specijalnih jedinica Policije Kosova (PK) u njihovom kampu, prenijela je agencija Beta.

Vlada Srbije odlučila je da pošalje 75 tona namirnica iz Robnih rezervi opštini Leposavić

Čestitke policajcima

Čestitajući pripadnicima policije na njihovom radu kazala je „da su ovih dana bili ponos cijele zemlje“.

„Stekli ste poštovanje svih građana Kosova, akcijom koju ste izveli na osnovu odluke Vlade Kosova da biste uspostavili kontrolu granice između Kosova i Srbije. Ovaj zadatak ste uspješno izvršili i prvi put poslije 12 godina slobode Kosova kao država kontrolišemo cijelu teritoriju i ostvarujemo ovlašćenja na cijeloj teritoriji zemlje“, kazala je Jahjaga.

Tači je rekao da ne može dozvoliti da kriminal i ilegalna trgovina i dalje cvjetaju na sjeveru zemlje i ponovio stav da neće biti povratka na stanje od prije 25. jula.

Savjet za bezbjednost Kosova zatražio je od organa za bezbjednost na Kosovu da uspostave najviši stepen spremnosti za svaku potrebu intervencije svim raspoloživim sredstvima, ako dođe do povrede suvereniteta i unutrašnjeg reda na Kosovu.

Stefanović: Razgovori sa EU će biti nastavljeni

Na sjednici Savjeta za bezbjednost, Tači je preuzeo ulogu glavnokomandujućeg kosovskim bezbjednosnim agencijama, policijom, bezbjednosnim snagama i obavještajnom službom i izdao naredbu o objedinjavanju i koordinaciji aktivnosti tih službi. Savjet je ocijenio da su sve aktivnosti, koje je Vlada Kosova preduzela, legitimne i u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

Savjet je analizirao situaciju pošto je Vlada Kosova uvela zabranu uvoza robe iz Srbije i pokušala da uspostavi kontrolu nad prelazima Jarinje i Brnjak.

Glavni pregovarač Srbije u dijalogu sa Kosovom, Borislav Stefanović, i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, razgovarali su u Raškoj sa posrednikom Evropske unije u pregovorima, Robertom Kuperom, ali niko od učesnika sastanka nije želio da daje izjave.

Stefanović je agenciji Beta kratko rekao da namjerava da ode na Kosovo, i da će razgovori s predstavnikom EU uskoro biti nastavljeni.

Kuper je nakon sastanka otišao u Prištinu. Zvaničnik EU je prvi napustio zgradu i otišao u žurbi ne dajući izjavu novinarima.

20 tona šećera

Vlada Srbije odlučila je na telefonskoj sjednici da pošalje pomoć od ukupno 75 tona namirnica iz Robnih rezervi opštini Leposavić, radi snabdijevanja srpskog stanovništva na sjeveru Kosova.

Kako je agenciji Beta rečeno u Vladi, usvojena je odluka koja će omogućiti da Republička direkcija za robne rezerve bespovratno isporuči po 20 tona šećera i jestivog ulja, 30 tona brašna T-500 i pet tona mlijeka u prahu.

Ukupna vrijednost robe iznosi 8,49 miliona dinara.

Kako se ističe, razlog za davanje bespovratne pomoći je blokada prelaza Jarinje i Brnjak, koja je sprovedena od strane pripadnika Kfora i koja traje još od 26. jula ove godine, čime je došlo do prekida u snabdijevanju osnovnim životnim namirnicama srpskog stanovništva u sjevernom dijelu Kosova.

Galerija

Bonus video: