Detalji hapšenja Ratka Mladića: Laknulo mu kad su ušli

Novinar je upitao komšiju: "Jeste li stvarno znali da je Mladić u selu?”, a on je odgovorio: „Da jesmo, premjestili bismo ga na sigurnije mjesto"
356 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 31.07.2011. 20:10h

Prvi komšija Ratka Mladića iz sela Lazarevo ispričao je novinaru britanskog BBC-ja šta se događalo 26. maja ujutro, kada je uhapšen osumnjičeni ratni zločinac.

"Mogao sam pobiti vas desetak da sam htio, ali nisam, vi ste mladi ljudi i samo radite svoj posao”, rekao je tada Mladić srpskim policajcima koji su došli da ga uhapse.

Novinar BBC-ja Nik Torp u reportaži iz Lazareva navodi da je to bio dan za pamćenje jer je završena jedna od najvećih potraga u svijetu, kada je čovjek koji je optužen za genocid u Bosni počeo put ka suočavanju sa pravdom u Hagu. U petak oko 5 sati ujutro Nenad Stoković je došao do bašte da zalije paprike, u dvorištu kuće u koje se Mladić krio kod rođaka Branka.

"Odjednom su policajci bili svuda okolo, četvorica u uniformi i desetak u civilu. Pitao sam ih je li neko ubijen, ili su samo došli da kupe prase ili ovcu od Branka.

Stoković je rekao da policajci nisu nosili pancire ni teško naoružanje, ali su djelovali uplašeno i iznenađeno kada su pronašli bivšeg generala vojske Republike Srpske.

Ratko Mladić je sjedio u kući i čim su policajci ušli rekao je „Ja sam čovjek kojeg tražite”. Činilo se da mu je laknulo što su ga našli, rekao je Stoković.

Policajci su nakon toga sjeli Mladića u dvorište da bi ga potom opet uveli unutra. Istovremeno su pretražene tri obližnje kuće. Činilo se da je dojava, ako je i bilo, glasila da se Mladić nalazi u selu, ali ne i u kojoj tačno kući, piše BBC.

"Policajci su sve vrijeme bilo izuzetno uljudni, tretirajući ga kao oca. Dva Mladićeva pištolja, jedan američki sa tri puna šaržera i jugoslovenska 'zastavu 765', nađena su u ladici ormara. Kada ga je inspektor pitao za to oružje, rekao je da su poklon od jenog dobrovoljca iz vojske“, rekao je prvi komšija.

Srpske vlasti prvi put ga tražili u selu

To nije prvi put da je Mladić bio u selu, ali jeste prvi da su srpske vlasti došle da ga traže.

Prije deset godina, Mladić je često dolazio kod Branka i gajio je pčele u blizini željezničke stanice.

"Hodao je slobodno ulicom i svi su znali ko je on. Jednom sam rekao jednom od njegovih telohranitelja da mu se vidi 'hekler i koh' ispod sakoa, a on mi je hladno odgovorio 'I treba da se vidi'”.

Bilo je to vrijeme kada nije bilo političke volje za njegovo hapšenje

Bilo je to vrijeme kada nije bilo političke volje za njegovo hapšenje i kada se smatralo da je cijena potencijalnog gubitka života u policijskoj operaciji ili negativne reakcije nacionalista - previsoka.

Drugi telohranitelj je stajao na kraju polja, a treći u bijeloj majici na putu. Bilo je jasno da žele da svi znaju da su bili tu - i prije deset godina.

Policajci tokom hapšenja nisu Mladiću stavili lisice i prihvatili su njegov zahtjev da ne stave ruku na njega niti ga sputaju na bilo koji način.

Stoković i Branko su mu pomogli da obuče jaknu jer zbog djelimične paralize jedne ruke nije mogao sam.

Pitao je policajce „Koji od vas je Amerikanac?“. Torp navodi da nije iznenađenje što je mislio da je njegovo hapšenje nakon 16 godina dio zavjere Zapada.

Zanimljivo je da je Mladićev sin Darko bio u Lazarevu 6. i 7. maja radi proslave porodićne slave Sveti Đorđe.

Torp navodi da nije iznenađenje što je mislio da je njegovo hapšenje nakon 16 godina dio zavjere Zapada

Novinar BBC-a je na kraju intervjua pitao komšiju Nenada „Jeste li stvarno znali da je Mladić u selu?”, a on je odgovorio: „Da jesmo, premjestili bismo ga na sigurnije mjesto, koje nije povezano s njegovom rodbinom i gdje ga policija nikada ne bi našla”.

Galerija

Bonus video: