Hrvatski i srpski građevinci hoće zajedno da grade olimpijske objekte

Građevinci su shvatili da pojedinačnim nastupima ne mogu uspješno konkurisati stranim kompanijama
54 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2011. 10:16h

Više građevinskih kompanija iz Hrvatske i Srbije uskoro će osnovati konzorcijum koji će učestvovati na tenderima u inostranstvu, najavio je Goran Rodić iz srbijanske Privredne komore.

Do osnivanja konzorcijuma došlo je nakon prošlogodišnjeg sastanka više od 40 građevinskih preduzeća iz dvije države, piše Poslovni dnevnik.

Građevinci su shvatili da pojedinačnim nastupima ne mogu uspješno konkurisati stranim kompanijama, bez obzira na veliko iskustvo u izvođenju velikih infrastrukturnih radova. Uprkos izvanrednim referencama problem je slaba finansijska logistika zbog koje ne mogu dobiti garancije potrebna za dobijanje velikih poslova.

Ponuda iz Rusije

Za osnivanje konzorcijuma iz Srbije su zainteresovani Energoprojekt, Mostogradnja, Planum, Gemaks, Ratko Mitrović, Montera, Hidrotehnika - Hidroenergetika, Goša, ABS i Minel

Sa zajedničkim nastupom biće znatno povećani izgledi da to i ostvare. Iz Rusije je stigla povoljna ponuda za gradnju turističkih objekata na 150 kilometara dugoj obali u Sočiju u kojem će se održati Zimske olimpijske igre za čije potrebe bi se gradili objekti.

I Konstruktor zainteresovan

Srpska građevinska preduzeća ne mogu prihvatiti tako velik "zalogaj", ali u saradnji s hrvatskim izgledi postaju realniji. Kompanije su prošle jeseni učestvovale na inicijalnom skupu što su ga organizovale komore Hrvatske i Srbije.

Građevinske operative iz Hrvatske i Srbije za vrijeme zajedničke države na stranim gradilištima izvodile su radove vrijedne tri milijarde USD godišnje. Preračunato u sadašnje cijene iznos bi bio barem dvostruko viši.

Sadašnja vrijednost tih radova ne prelazi 200 miliona USD jer su ih preuzele druge kompanije zahvaljujući finansijskoj moći i bankarskim garancijama na koja preduzeća iz Hrvatske i Srbije ne mogu računati ako nastupaju pojedinačno.

Iz Hrvatske su spremnost za saradnju pokazali Konstruktor, Gradnja Osijek, Tehnika, Tempo, Lavčević, Vibrobeton, Hidroelektra, Osijek-Koteks i drugi.

Za osnivanje konzorcijuma iz Srbije su zainteresovani Energoprojekt, Mostogradnja, Planum, Gemaks, Ratko Mitrović, Montera, Hidrotehnika - Hidroenergetika, Goša, ABS i Minel, a pridruživanje je najavilo još nekoliko kompanija.

Bonus video: