Incko zabrinut zbog negiranja državnosti BiH

Incko: Entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom BiH, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa modifikovanom unutrašnjom strukturom
0 komentar(a)
incko, Foto: Reuters
incko, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.07.2011. 18:23h

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je izrazio zabrinutost zbog nedavnih izjava domaćih političara kojima se "negira državnost BiH, zemlja karakteriše kao državna zajednica i tvrdi se da BiH svoj suverenitet izvodi isključivo iz entiteta".

S obzirom da su slične, "netačne karakterizacije ustavnog statusa BiH postale suviše česte", visoki predstavnik je danas podsjetio na tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma u kojem se navodi da 'Republika Bosna i Hercegovina, čije je zvanično ime od sada 'Bosna i Hercegovina', nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država".

Incko: Sud je ocijenio da su entiteti podređeni suverenitetu BiH, Ustav BiH ne priznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao 'države', već ih umjesto toga naziva 'entitetima'

Incko je dodao da je u Ustavu BiH takođe utvrđeno da je "Bosna i Hercegovina demokratska država" i da "se sastoji od dva entiteta".

"Drugim riječima, entiteti su pravno uspostavljeni Ustavom BiH, dok je Bosna i Hercegovina nastavila svoje postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa modifikovanom unutrašnjom strukturom", saopštio je Incko.

On je podsjetio i na stav Ustavnog suda BiH u predmetu vezanom za konstitutivnost naroda.

"Sud je ocijenio da su entiteti podređeni suverenitetu BiH, te da Ustav BiH ne priznaje Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine kao 'države', već ih umjesto toga naziva 'entitetima'", navodi Incko.

Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav "suverenitet" entiteta

Sud je zaključio, dodaje on, da Ustav BiH ne ostavlja prostora za bilo kakav "suverenitet" entiteta, te da ovlašćenja entiteta nisu ni na koji način izraz njihove državnosti, već proizilaze iz ove raspodjele ovlašćenja iz Ustava BiH".

On je naglasio da je "Bosna i Hercegovina suverena država", te da "mirovni sporazum ne može biti jasniji po ovom pitanju".

Incko je pozvao "sve strane da se uzdrže od davanja neistinitih i potencijalno destabilizirajućih izjava o ustavnom uređenju, utvrđenom Dejtonskim mirovnim sporazumom".

Bonus video: