Sanader negirao da je uzeo proviziju od Hipo banke

Advokat je rekao da je Sanader u dobrom psihofizičkom stanju i ponovo je negirao pisanje pojedinih medija da je bivši premijer teško bolestan
0 komentar(a)
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ivo Sanader, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.07.2011. 15:20h

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader negirao je danas pred tužiocima Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova 1994. 1995. od Hipo banke primio proviziju od 3,5 miliona kuna.Kao i u slučaju korupcijske afere Fimi medija, Sanader je zbog povrijeđene noge ispitan u posebnoj prostoriji zagrebačkog zatvora u Remetincu, a, kako su novinarima rekli njegovi advokati, odbio je da odgovora na pitanja tužitelja, ali nikog nije teretio.Sanader je odbranu iznosio oko sat vremena.Jedan od njegovih advokata Čedo Prodanović izjavio je novinarima da se bivši premijer dobro držao tokom iznošenja odbrana koja nije dugo trajala budući da je taj predmet od oko 1.000 stranica znatno manji od onog u slučaju Fimi medije.

Bivši premijer mora na još neke ljekarske preglede zbog noge koju je povrijedio još dok je bio u pritvoru u Austriji
Sanader je odbranu iznosio oko sat vremena

Sanader se sumnjiči da je 1994. i 1995. godine kao zamjenik ministra spoljnih poslova zloupotrijebio svoj položaj i nezakonito uzeo proviziju od 3,5 miliona kuna za zajam od 140 miliona austrijskih šilinga koji je Hypo banka odobrila Vladi Hrvatske.

Sanader je prošle sedmice odbacio krivicu u aferi Fimi-medija u kojoj se kao prvoosumnjičeni tereti da se udružio sa 16 ostalih osumnjičenih kako bi iz ministarstva i državnih preduzeća, preko marketinške agencije Fimi medija, izvukao na desetine miliona kuna.Dio novca je navodno uzeo za sebe, a dio je završio u crnom fondu vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) na čijem je čelu bio.

Vanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je u ponedeljak žalbu Ive Sanadera na jednomjesečni pritvor

Bonus video: