Vučić: Sukob na Balkanu bi nas sve vratio 100 godina unazad

"Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbjegnu po svaku cijenu"
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Aleksandar Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.04.2018. 10:42h

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić izjavio je danas u Berlinu da je Srbija posvećena miru i stabilnosti, i da bi bilo kakav eventualni sukob na Balkanu sve zemlje i narode u tom regionu vratio 100 godina unazad u razvoju.

"Daćemo sve od sebe da se tenzije, sukobi ili destabilizacija regiona izbjegnu po svaku cijenu", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je rekao da je evropski put Srbije od vitalnog značaja za Srbiju i da će ona morati da donosi brojne teške odluke ako želi da postane dio EU.

"Da li će to biti 2025. godine ili ne, to u najvećoj mjeri zavisi od nas, i da li ćemo biti u stanju da sprovedemo reforme, kao i od nekih drugih stvari u regionu", rekao je Vučić.

On je zahvalio Angeli Merkel što se interesuje za Srbiju i Zapadni Balkan u cjelini, i ocijenio da bi u regionu bilo više kriza nego što ih je bilo da nije njene pažnje.

"U bilaterlanim odnosima imamo krupne pomake naprijed. Njemačka i Srbija svake godine imaju sve veću trgovinsku razmjenu. Prošle godine ona je bila 4,3 milijarde eura. U prva dva mjeseca veća je za 12,6 odsto i očekujemo da dostigne pet milijardi eura možda čak i do kraja ove godine", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naglasio: "Njemačka je naš najvažniji partner, imamo s njom najveću ekonomsku razmjenu i najznačajnija je zemlja za nas u EU".

Bonus video: