Koštuničin savjetodavac Srđa Trifković bio obavezna lektira za Brejvika

Autor knjiga "Prorokov mač" i "Pobijediti džihad" više puta citiran u knjizi osumnjičenog za zločin u Oslu
160 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2011. 11:23h

Glavni osumnjičeni za napade u Norveškoj Anders Bering Brejvik, u svom "manifestu" objavljenom na internetu više puta citira dr Srđu Trifkovića, političkog analitičara bliskog bivšem predsjedniku SR Jugoslavije Vojislavu Koštunici.

Iako više srpskih medija govore o Trifkoviću kao formalnom Koštuničinom savjetniku, on je u jednom intervjuu rekao da to nije bio baš formalizovan odnos zbog njegove profesure u Americi.

"Ali sam uvijek bio spreman da svoja viđenja iznesem doktoru Koštunici, koji je moj prijatelj”, rekao je Trifković u jednom intervjuu.

"Islam je politički projekat"

U dokumentu na 1.500 strana pod nazivom "2083: Evropska deklaracija nezavisnosti", Brejvik koji se tereti za smrt preko 70 ljudi, izlaže ekstremno desničarska stanovišta i najavljuje "evropski građanski rat".

On citira Trifkovića, posebno njegova djela “Pobijediti džihad” i “Prorokov mač”.

Trifkoviću je u februaru zabranjen ulazak u Kanadu zbog negiranja genocida u Srebrenici

Na dvije fejsbuk stranice posvećene Trifkoviću, piše da je bio Koštuničin konsultant, kao i Biljane Plavšić i princa Aleksandra Karađorđevića.

"Čekaju da ih bude dovoljno"

Trifković smatra da je politika multietničnosti pogrešan put da se Evropa zaštiti od džihada i kaže da islamski vjernici čekaju trenutak da ih u jednom društvu ima dovoljno pa da krenu u nametanje, ne samo svoje religije nego i pravnog i moralnog sistem za koji se bore.

"Trenutna tehnička, kulturna i finansijska snaga Evrope je samo fasada koja prikriva duboku moralnu i demografsku slabost koja je u osnovi», citira Brejvik srpskog političkog analitičara iz Čikaga.

Brejvik napominje Trifkovićev nagativni osvrt na preporuku EU parlamenta broj 1162 iz 1991. godine, koja govori «o doprinosu islamske civilizacije evropskog kulturi».

Po istom izvoru, Brejvik predstavlja stav Evropske komisije koja je ocijenila da je islam integralni dio evropskog društva.

Trifkoviću je u februaru zabranjen ulazak u Kanadu zbog negiranja genocida u Srebrenici. Kanadske vlasti nijesu dozovile da Trifković uđe u tu zemlju, nakon inicijative Instituta za istraživanje genocida Kanada (IRGC).

Galerija

Bonus video: