EU upozorava Kosovo i Albaniju nakon navoda o otvaranju granica

Portparolka EK je kazala da je, u trenutku kada predsjednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga, neophodno izbjeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije
91 pregleda 0 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Screenshot (YouTube)
Maja Kocijančić, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.09.2018. 16:29h

Priština i Tirana su u obavezi da u potpunosti poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje se odnose na korektno upravljanje granicama.

Na to upozorava portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

"I Kosovo i Albanija su se obavezali na korektno upravljanje granicama i graničnim prelazima uz puno poštovanje uslova koji proističu iz EU Sprazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Mi očekujemo da se oni ponašaju u skladu sa tim”, poručila je Kocijančić.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu, povodom poziva direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije, Marka Đurića, da se Brisel izjasni o najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o ”otvaranju granice između Kosova i Albanije od Nove godine”, Kocijančić kaže da EU obično ”ne komentariše komentare”, ali i istakla da je u "trenutku kada predsjednici Vučić i Tači nastavljaju rad u okviru dijaloga neophodno izbjeći sve provokativne (ili one koje tako zvuče) izjave ili akcije". ”Posao na pravno obavezujućem sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji mora biti obostrano prihvatljiv i u skladu sa međunarodnim pravom, je kompleksan i težak proces, a dvijema stranama je potrebno prostora za diskusije i mirna atmosfera gdje će mudrost i liderstvo preovladati”, poručila je Kocijančić. Portparolka Evropske komisije dodala je da EU radi sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu na boljim uslovima za trgovinu, na pitanju migracija, upravljanja granicama i bezbjednosti. Napomenula je da su na samitu u Sofiji svi lideri iz regiona potvrdili posvećenost uspostavljanju regionalne ekonomske zone koja će obezbijediti unutar regionalnu trgovinu i ubrzati privredni rast i napredak. Dodala je da je EU investirala u poboljšanje objekata na granicama i graničnim prelazima u cijelom regionu kao i da je Evropska agencija za graničnu i oblasku stražu inicirala sporazume sa Albanijom, Makedonijom i Srbijom. ”Naši zajednički napori sa svim partnertima na Zapadnom Balkanu i dobra saradnja u cilju poboljšanja trgovine u regionu, kao i obezbjeđivanjen uslova za bezbjedni i funkcionalan bezvizni režim su na snazi i od ključne su važnosti za EU”, zaključila je Kocijančić.

Bonus video: