Poništena presuda za klevetu Velimira Ilića

Prema tadašnjoj ocjeni sudije Filipovića, Marković je povrijedio ugled Ilića humoreskom pod naslovom "Zanemoćali mandarin", objavljenom u "Čačanskim novinama"
0 komentar(a)
velja ilić, Foto: Pressonline.rs
velja ilić, Foto: Pressonline.rs
Ažurirano: 24.07.2011. 12:36h

Apelacioni sud u Kragujevcu poništio je presudu Osnovnog suda u Čačku kojom je direktor i glavni i odgovorni urednik "Čačanskih novina" Stojan Marković osuđen za klevetu po tužbi lidera Nove Srbije Velimira Ilića, na novčanu kaznu od 100.000 dinara.

Apelacioni sud je zaključio da je sudija Vladan Filipović načinio niz krupnih grešaka, i naložio ponovno suđenje.

Prema tadašnjoj ocjeni sudije Filipovića, Marković je povrijedio ugled Ilića humoreskom pod naslovom "Zanemoćali mandarin", objavljenom u "Čačanskim novinama" februara 2009. godine i komentarom "Dolazi vrijeme za polaganje računa: Davidović, Jocić, Šarančić, neka se spremi...", takođe iz februara 2009. godine.

Presuda Osnovnog suda u Čačku izazvala je svojevremeno brojne reakcije javnosti, posebno novinara.

Kao naročito alarmantno ocijenjeno je suđenje, a potom i sama presuda za objavljenu humoresku.

Povodom otpočinjanja sudskog procesa reagovala su medijska i novinska udruženja, povjerenik za informacije od javnog značaja, Rodoljub Šabić, zaštitnik prava građana Saša Janković i mnoge ugledne javne ličnosti, dok je OEBS najavio da će ubuduće pažljivo pratiti svako suđenje optuženim novinarima.

Bonus video: