Građani Srbije prinuđeni da štede, čak i na hljebu

Građani očigledno više vode računa o svakoj kriški i manje bacaju hljeb kada nije svjež. To je posebno primjetno u gradskim sredinama
0 komentar(a)
hljeb, Foto: Shutterstock.com
hljeb, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 24.07.2011. 07:42h

Građani Srbije prinuđeni su da štede na svemu, a u posljednje vrijeme i na hljebu.

Za posljednjih godinu dana proizvodnja takozvane osnovne namirnice smanjena je za petinu, a ljeti zbog godišnjih odmora još i više. To znači da je kriza toliko pogodila potrošače da sada stežu kaiš i za veknu, pišu Novosti.

Proizvodnja hljeba u Srbiji je za posljednjih godinu dana opala od 15 do 20 odsto, a u ljetnjim mjesecima zbog godišnjih odmora za još 15 odsto, rekao je Zoran Pralica, predsjednik Unije privatnih pekara Srbije, koja pokriva oko 70 odsto domaćeg tržišta tom namirnicom.

Pralica napominje da građani očigledno više vode računa o svakoj kriški i manje bacaju hljeb kada nije svjež. To je posebno primjetno u gradskim sredinama, dok je u prigradskim naseljima i siromašnijim opštinama prodaja hljeba u izvjesnom procentu porasla.

Naravno, ima onih koji su zbog slabije kupovne moći primorani da štede, pa kupuju manje količine, ali ima i onih koji mijenjaju način ishrane, objašnjava Pralica.

Istraživanja pokazuju da sedam odsto građana u Srbiji, između ostalog, pazari i manje hljeba. Budući da se ova namirnica smatra i hranom siromašnih, ovo je najbolji pokazatelj da je kriza došla do grla, navode Novosti.

Uprkos smanjenom prometu, u Srbiji se tradicionalno mnogo jede hljeb. Prosječan građanin te zemlje i dalje godišnje troši tri puta više te namirnice nego, na primjer, stanovnik Evropske unije.

U Srbiji se pojede 105,9 kilograma hljeba po stanovniku godišnje, što je, navode Novosti, ubjedljivo najveća potrošnja u Evropi.

U Privrednoj komori navode da taj podatak govori i o standardu građana Srbije.

Istovremeno, ostale osnovne namirnice, poput mlijeka i mesa, troše, po stanovniku, četiri puta manje nego u EU. Ovi podaci pokazuju da je struktura potrošnje hrane u Srbiji znatno nepovoljnija u odnosu na razvijene evropske zemlje.

Ako se uzmu u obzir sva poskupljenja, naročito hrane, a samo je hljeb za posljednjih godinu dana poskupio 40 odsto, standard građana bezmalo je prepolovljen. Pošto se izmire svi računi i napuni frižider, u novčaniku jedva da ostane nekoliko hiljada dinara da se izgura do kraja mjeseca.

Posljednja istraživanja agencije GfK pokazuju da je 16 odsto građana odustalo od velikih kupovina, a 82 odsto njih kazalo je da u nabavku ide jednom nedjeljno.

Oko 30 odsto priznalo je da sebi više ne može da priušti takozvanu impulsivnu kupovinu: čokoladicu, sladoled...

Odlazak u nabavku postao je rjeđi, a količina kupljene robe sve manja, pišu Novosti.

Bonus video: