Gorana Hadžića i vanbračna supruga može da posjeti u Hagu

Prvo pojavljivanje haškog optuženika Gorana Hadžića pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak 25. jula u 16 sati, prvog dana kolektivnog godišnjeg odmora u tom sudu
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 15:16h

Vanbračna supruga Gorana Hadžića i dijete koje ima sa njom moći će da ga, kao i porodica, posjećuju u pritvoru Haškog tribunala, jer shodno pravilima tog suda, svi koji dobiju odobrenje nadležnih mogu obići pritvorenike u zatvoru u Ševeningenu.

"Goran Hadžić kao i svaki drugi optuženi ima pravo na posjete u skladu sa radom pritvorske jedinice. Posjete može primati od porodice, prijatelja, konzularnih predstavnika ali i od osoba koje razmatra za postavljanje svog tima odbrane", rekla je Tanjugu portparolka Tribunala Nerma Jelačić.

Prema njenim riječima, posjete mogu doći sa "raznih strana", ali prethodno mora da ih odobri Sekretarijat suda, odnosno upravnik pritvorske jedinice.

Porodice i oni koji žele da posjete pritvorenika moraju da podnesu zahtjev Sekretarijatu suda, a posjete se nadziru

Porodice i oni koji žele da posjete pritvorenika moraju da podnesu zahtjev Sekretarijatu suda, a posjete se nadziru, ali po pravilu - ne snimaju, ukazala Jelačić.

Ona je napomenula da se posjeta ne može izvesti ako optuženi ne želi da vidi osobu koja želi da ga obiđe.

Prvo pojavljivanje Hadžića pred Tribunalom u ponedeljak

Prvo pojavljivanje haškog optuženika Gorana Hadžića pred sudom u Hagu zakazano je za ponedeljak 25. jula u 16 sati, prvog dana kolektivnog godišnjeg odmora u tom sudu.

Većina zaposlenih u Tribunalu već je otišla na odmor, uključujući i predsjednika suda Patrika Robinsona, ali je njegov zamjenik sudija O Gon Kvon na sebe preuzeo određivanje pretpretresnog sudije u procesu protiv Hadžića, odlučivši da to bude on sam.

Ovaj sudija iz Južne Koreje će u ponedeljak, kako je rekla Tanjugu portparolka suda Nerma Jelačić, pitati Hadžića o uslovima u pritvorskoj jedinici u koju je juče smješten kao i o njegovom zdravstvenom stanju.

Sudija će ga upitati o uslovima u pritvorskoj jedinici, zdrastvenom stanju i da se izjasni o krivici

Potom će ga, kako je navela, upitati da se izjasni o krivici, odnosno o navodima optužnice koja ga tereti za zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Ukoliko odbije da se izjasni, prema pravilima Tribunala, sudija će u zapisnik unijeti da se izjasnio kao da nije kriv.

Za prvo pojavljivanje optuženih pred sudom neophodno je prisustvo branioca – advokata, a ukoliko ga sam ne odabere, to čini Tribunal postavljanjem privremenog branioca, ukazala je Jelačić.

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi".

Hadžić se važećom – operativnom optužnicom tereti "za zajednički kriminalni poduhvat u kome su učestvovali Slobodan Milošević, Milan Babić, Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Jovica Stanišić i drugi"

Optužen za zločine u dijelu Istočne Slavonije, odnosno za pljačke, ubijanja, strijeljanja, deportacije i druga kršenja međunarodnog humanitarnog prava prema nesrpskom stanovništvu.

Tu optužnicu je potpisala tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte.

Galerija

Bonus video: