Goran Hadžić prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu

Datum prvog stupanja Hadžića pred sud, na kojem će od njega biti zatraženo da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret, biti naknadno objavljen
108 pregleda 0 komentar(a)
Goran Hadžić, Foto: Betaphoto
Goran Hadžić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 22.07.2011. 16:32h

Posljednji preostali haški bjegunac Goran Hadžić, koji je prije dva dana uhapšen u Srbiji, prebačen je danas u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN) u Hagu, saopšteno je iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. U saopštenju se navodi da će datum prvog stupanja Hadžića pred sud, na kojem će od njega biti zatraženo da se izjasni o optužbama koje mu se stavljaju na teret, biti naknadno objavljen.

Dodaje se da pritvorska jedinica UN, u kojoj se Hadžić nalazi, ispunjava najviše međunarodne standarde tretmana pritvorenika, i da se njome rukovodi na način kojim se poštuju dostojanstvo i prava pritvorenika i pružaju im se svi neophodni uslovi za pripremu odbrane.

"Okončano najteže poglavlje u saradnji sa Hagom"

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Malović je novinarima rekla da je danas prije podne potpisala odluku o izručenju Hadžića. Prema njenim riječima, time su obavljene sve formalnosti koje prethode izručenju.

"Ovim činom okončano je najteže poglavlje u saradnji sa Haškim tribunalom. Ispunjene su najveće obaveze, a hapšenjem Hadžića Srbija je iskazala svoju doslijednost i posvećenost poštovanju zakona i principa međunarodne pravde", rekla je Malović.

Posjetila ga nevjenčana supruga sa djetetom

Kolona džipova i kola Hitne pomoći je napustila zgradu Specijalnog suda u Beogradu, javio je Betin izvještač sa lica mjesta.

Taj sud u kom se nalazio posljednji haški optuženik Goran Hadžić jutros su posjetile njegova nevjenčana supruga i ćerka. One su zgradu napustile oko 8.20, a došle su nešto prije osam časova.

U koloni vozila bilo je oko pet džipova i vidno su pojačane bezbjednosne snage oko zgrade suda i na putu do Specijalnog suda iz pravca autoputa.

Danas se očekuje izručenje Hadžića u Haški tribunal.

Odbrana potpisala

Odbrana Gorana Hadžića potpisala je jutros dokument o odricanju prava na žalbu o izručenju Hadžića Hagu, rekao je njegov advokat Radoslav Marinković.

Novinarima ispred Specijalnog suda Marinković je kazao da ne zna da li je taj dokument već proslijeđen Ministarstvu pravde, kao i da ne zna da li je Hadžić bio u koloni automobila koja je nešto poslije osam časova napustila Specijalni sud.

Dokument o odricanju od zalbe, treba da potvrdi i Tužilaštvo za ratne zločine i nakon toga ministarka pravde Snežana Malović da potiše nalog o izručenju Hadžića.

Bonus video: