Mediji: Suroi kandidat opozicije za predsjednika Kosova

Kandidaturu je nedavno indirektno najavio kosovski premijer Hašim Tači, a očekuje se da će se kandidovati i aktuelna predsjednica Atifete Jahjaga.
0 komentar(a)
Veton Suroi
Veton Suroi
Ažurirano: 21.07.2011. 09:21h

Kosovski publicista Veton Suroi mogao bi da bude kandidat opozicionog Demokratskog saveza Kosova na predsjedničkim izborima, objavili su danas kosovski štampani mediji pozivajući se na anonimne izvore iz DSK, prenosi agencija Beta.

Izbori su, prema pisanju štampe, najavljeni za 2012. godinu. Do sada se predsjednik Kosova birao u parlamentu, ali će na narednim izborima predsjednika direktno birati građani.

DSK je druga po snazi partija na Kosovu, a njeni zvaničnici uvjereni su da joj Suroi može donijeti pobjedu na predsjedničkim izborima.

Suroi nije jedini o čijoj je eventualnoj kandidaturi pisala štampa - kandidaturu je nedavno indirektno najavio kosovski premijer Hašim Tači, a očekuje se da će se kandidovati i aktuelna predsjednica Atifete Jahjaga.

Tačan datum predsjedničkih izbora zavisi od reforme Ustava Kosova koja je u toku.

Suroi nije želio da komentariše vijest da ga najveća opoziciona partija može kandidovati za predsjednika. On se povukao iz politike 2007. godine kada njegova partija Ora nije uspjela da pređe cenzus od pet odsto za ulazak u parlament.

Veton Suroi je osnivač albanskog dnevnog lista Koha Ditore i bio je dugo godina glavni urednik, prije nego što je odlučio da uđe u politiku.

Njegov otac Redžaji Suroi je bio jedan od prvih Albanaca ambasadora u SFRJ i bio je ambasador u Španiji i više zemalja Latinske Amerike.

Bonus video: