EU nikad neće primiti zemlje koje ne priznaju jedna drugu

Nezavisnost Kosova se više ne dovodi u pitanje nakon što ga je priznalo 76 država
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2011. 09:13h

Evropska unija nikad neće pod svoje okrilje primiti dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu, izjavio je u intervjuu za današnji list "Koha ditore" odlazeći nemački ambasador Diter Štajnbah.

"Ulazak u EU je dugačak proces kako za Srbiju tako i za Kosovo i ostale države u regionu...Negdje u toku procesa ulaska zemalja regiona u EU biće otvoreno i pitanje priznanja nezavisnosti Kosova. Ja mogu da vam garantujem da EU nikada neće primiti dvije zemlje koje ne priznaju jedna drugu", rekao je Štajnbah kome uskoro ističe mandat.

On je rekao da se nezavisnost Kosova više ne dovodi u pitanje nakon što ga je priznalo 76 država, dodavši da zna da je proces priznanja malo usporen, ali da vjeruje da će doći do novih priznanja.

Njemačka će se uvijek suprotstaviti kada neko bude govorio o ugrožavanju suvereniteta Kosova, kada neko bude govorio o ideji podjele, kada neko bude govorio o promjenama granica ove zemlje, rekao Štajnbah.

Prema njegovim riječima, Njemačka će se suprostaviti zato što je ubjeđena da samo sigurne granice u ovom regionu vode stabilnosti Balkana, i ne samo Balkana već i cijele Evrope.

Bonus video: