Na Brionima završen sastanak lidera Srbije, Hrvatske i BiH

Sastanak lidera tri države dogovoren je tokom zvanične posete predsjednika Srbije Sarajevu 6. jula
0 komentar(a)
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Boris Tadić, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2011. 13:12h

Neformalni trilateralni sastanak predsjednika Hvatske, Srbije i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine završen je na Brionima .

Pored domaćina skupa, hrvatskog predsjednika Iva Josipovića, i predsjednika Srbije Borisa Tadića, na sastanku su učestvovali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi - Bakir Izetbegović i Nebojša Radmanović.

U zajedničkom saopštenju, lideri su rekli da se "razgovarali o nastavku procesa pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja između tri države, o uzajamnoj političkoj podršci i tehničkoj pomoći u procesu integracije u Evropsku Uniju, te o potrebi zajedničkog definisanja regionalne mreže infrastrukturnih sistema i njihovog kandidovanja kao regionalnih projekata za fondove EU".

Predsjednici su odlučni da nastave politiku pomirenja i riješavanja preostalih brojnih otvorenih pitanja (pitanje nestalih, sukcesija, imovinsko-pravna pitanja, granice i drugo), koja su nastala kao posljedica raspada bivše zajedničke države.

Podržavaju napore svojih vlada da uspostave saradnju i pregovorima, u duhu dobrosusjedskih odnosa, riješavaju probleme.

Posebno su razgovarali o saradnji u području bezbjednosti i pravosuđa, pozdravljajući sve dosadašnje dogovore resornih ministarstava i tužilaštava, posebno sporazume o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u krivičnim postupcima, ugovore o izručenju, kao i sve bolju saradnju policija i tužilaštava u predistražnim postupcima.

Predsjednici pozivaju nadležna državna tijela u svojim zemljama da nastave s postignutom dinamikom dogovora i saradnje i da stvore zakonske uslove za cjelovito rješavanje svih pravosudnih pitanja u međusobnom povjerenju i saradnji.

Posebno je istaknuta važnost saradnje na pitanjima progona organizovanog kriminala i odgovornih za ratne zločine, pridržavanjem osnovnih načela međunarodnog prava.

Predsednici su ponovili svoju snažnu podršku procesu povratka izbjeglica i interno raseljenih, kao i održavanju Međunarodne donatorske konferencije, koja bi pomogla rješavanje problema stambenog zbrinjavanja izbjeglih.

Predsjednici Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije su se posebno osvrnuli i na budućnost zemalja regiona kao punopravnih članica Evropske Unije.

Završetak pristupnih pregovora Republike Hrvatske dokaz je kredibiliteta i vitalnosti politike proširenja, i snažan signal zemljama u regionu da nastave reforme i prilagođavanje standardima Evropske Unije.

Predsjednici su dogovorili nastavak neformalnih i formalnih susreta ove trilaterale, kako bi dali dodatni podsticaj i pružili svoju potpunu podršku daljoj saradnji između Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Republike Srbije

Bonus video: